У Харківській області зібрали 173 тисячі тонн нового врожаю

29.07.2022 14:25 Область Online
Попри бойові дії, аграрії Харківської області зібрали вже 173 тисячі тонн зерна нового врожаю. Наразі це лише проміжні підсумки жнив на посівних площах, які підконтрольні Україні.

Про це розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов за результатами наради, яка стосувалася агропромислового розвитку в області.

Широкомасштабне вторгнення військ російської федерації до України зруйнувало амбітні плани на проведення польових робіт цього року.

— Через бойові дії аграрії області проводять польові роботи лише на 60 % площ. Посівна проводилася на контрольованій території п’яти районів. На сьогодні ранні зернові та зернобобові культури обмолочені на площі 50 тисяч гектарів, це 14 % до площі збирання, — відзвітував на нараді заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ХОВА Костянтин Панфілов.

Усього наразі намолочено 173 тисячі тонн зерна при середній урожайності 34,7 центнера з гектара. Найбільше ранніх зернових культур зібрали господарства Красноградського та Лозівського районів, що склало 68 та 37 тисяч тонн відповідно. Найвищу врожайність отримують виробники Красноградського району – 41,2 центнера з гектара.

Також на нараді обговорювалася безпекова ситуація в аграрному секторі. Через постійні обстріли у липні в області сталося 15 пожеж ланів, у результаті чого згоріли понад 170 гектарів зернових. Російські війська обстрілюють сільськогосподарське майно, вже постраждало 24 одиниці техніки та 43 одиниці обладнання.

Крім того, ворог мінує поля Харківщини. За інформацією Синєгубова, в області заміновано понад 46 тисяч гектарів полів.

Нагадаємо, «Слобідський край» писав матеріал про те, в яких умовах проходять як посівна, так і збиральна кампанії, а також про особливості збирання ранніх зернових культур та небезпеку, яка сьогодні чатує на аграріїв на полях Харківщини.

Автор: Олександр Манченко