У звільнених громадах Харківщини почали видавати грошову допомогу

20.09.2022 14:43 Область Online
Фото: kharkivoda.gov.ua Фото: kharkivoda.gov.ua
На звільнених територіях Харківської області розпочали видавати разову грошову допомогу людям, які були змушені жити в окупацію.

Про це розповіла міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

– На звільнених територіях Харківщини запустили пілотний проєкт: разову грошову допомогу людям, які були змушені жити під окупацією. Сьогодні (19 вересня – прим.) почали платити по 1200 гривень кожному готівкою у перших населених пунктах деокупованої Харківщини, – повідомила Ірина Верещук.

Фінансову підтримку проєкту забезпечують Товариство Червоного Хреста України та Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Доставку та роздачу грошей – «Укрпошта».

Як повідомили у Харківській ОВА, ці виплати розпочали видавати в Липцях і Черкаських Тишках, де 1200 гривень отримали 245 і 219 людей відповідно.

В ці ж селах вчора, 19 вересня,  «Укрпошта» вперше після деокупації привезла жителям пенсії. Зокрема, у Липцях протягом одного дня видали пенсії більш ніж 250 особам.

– Залишилося небагато людей, більшість виїхали, але ми виплатимо все тим, хто продовжує проживати на деокупованих територіях. Усього нам спрямували 200 тисяч виплат для громадян у звільнених населених пунктах. Отримують відразу пенсії та кошти від Червоного Хреста, – прокоментував керівник Харківської дирекції «Укрпошти» Юрій Савченко.

Також він зазначив, що всі, у кого були оформлені картки, безперешкодно отримували пенсії на них. Іншим змогли видати лише зараз. 

Наразі продовжують видавати пенсії жителям звільненої Балаклії, на черзі – Вербівка, Козача Лопань, Савинська, Старосалтівська та Золочівська громади. До решти деокупованих населених пунктів «Укрпошта» зможе доставити пенсії після дозволу військових.

Автор: Савелій Мякушко