В окупованій громаді на Харківщині росіяни грабують будинки колаборантів

27.08.2022 11:28 Область Online
У Борівській громаді Харківської області з власного будинку з мішком на голові вивели заступника головного гауляйтера Борівщини, а потім з його дому окупанти вивезли цінні речі.

Як повідомляють у Борівській селищній раді, громадою продовжує керувати призначений росіянами гауляйтер Сергій Агарков. Йому допомагають російські військові та місцеві колаборанти, коло яких періодично змінюється. Одних зрадників батьківщини окупаційна влада відсторонює від роботи, інші взагалі зникають. Нещодавно з мішком на голові вивели з власного будинку і вивезли в невідомому напрямку жителя села Підлиман Ігоря Познянського, який до цього був заступником головного гауляйтера у Боровій.

 Тепер з його подвір’я окупанти вивозять техніку та виносять цінні речі. Насправді це доволі поширена практика, така доля спіткала вже  багатьох колаборантів на окупованих територіях України, адже зрадників не люблять ніде. Зазвичай вони вибухають у власних авто, безслідно зникають або, у кращому випадку, потрапляють за ґрати.

Водночас окупаційна влада імітує бурхливу діяльність у громаді і робить недолугі спроби підготовки до опалювального сезону. На під’їздах багатоквартирних будинків у Боровій з’явилися оголошення про проведення гідравлічних випробувань тепломереж. Зазвичай їх проводять навесні після завершення опалювального сезону, щоб визначити проблемні місця і приступити до ремонтних робіт, які мають завершитися до пуску тепла в квартири. Яким чином і якими ресурсами окупаційна влада планує виконати цей фронт робіт за один місяць, невідомо. 

Ситуація ускладнюється тим, що багато квартир порожні, оскільки їхні власники виїхали через окупацію. Тож простежити за станом систем опалення в багатоквартирних будинках доволі складно. До того ж окупаційна влада не виплачує заробітну плату працівникам підприємства теплових мереж, а пропонує працювати за харчові пайки, що не дуже мотивує людей виходити на роботу під керівництвом окупантів.

Великою проблемою на території громади залишається відсутність можливості отримати нараховані українські пенсії та зарплати. Росіяни зруйнували банківську систему на окупованих територіях, заблокували роботу Укрпошти, натомість нічого не запропонувавши взамін. Досі навіть не відновлено мобільний зв’язок та Інтернет.

Розрекламовану «допомогу» в розмірі 10 тисяч рублів у деяких селах громади досі не отримала жодна людина. Щоб якось вижити, люди продають городину та іншу продукцію домашнього господарства або обмінюються продуктами. Робота за харчі та обмінна торгівля повертають громаду з ХХІ століття до часів стародавнього світу.

Борівська селищна рада повідомляє також,  що  люди на Борівщині вірять у перемогу і, попри все, святкували День Незалежності України:  в деяких населених пунктах громади вночі навіть лунали гасла «Слава Україні! Героям слава!» і гімн України. 

Раніше ми писали також, як окупанти надурили колаборантів Борівської громади на зарплатню.

Автор: Інна Можейко

Теги: