Військові знайшли мінний коридор, який залишили окупанти на Харківщині

21.11.2022 14:40 Область Online
На фото: міни МОН-90, МОН-50, Фугасні та ОЗМ-72, Харківська область На фото: міни МОН-90, МОН-50, Фугасні та ОЗМ-72, Харківська область
Під час проведення фільтраційних заходів у населених пунктах Шопине, Токарівка та Гоптівка Харківської області нацгвардійці спільно з військовою контррозвідкою встановили місцезнаходження мінного коридору.

Проводячи розвідувальне опитування місцевого населення, військові змогли встановити місцезнаходження численних мін, таких як: МОН-90, МОН-50, фугасів та ОЗМ-72.

«Спільно з командиром батальйону було здійснено виїзд на місце розташування, куди вказали місцеві жителі, закладки цих мін та фугасів. При виїзді виявили МОН-90, обстежили її, зняли та знешкодили підривник. Потім з інструкторами виявили інші міни, але через те, що це було безпосередньо в населеному пункті – викликати саперів та чекати на них несло загрозу для цивільних», – повідомив оперативний співробітник контррозвідки «Куба».

  • МОН-90 – це радянська протипіхотна міна направленої дії, яка призначена для ураження особового складу противника готовими уламками на відстань до 100 метрів.

Якби мінний коридор спрацював – під вогневе ураження потрапили б мирні жителі. З цієї причини військові прийняли рішення самостійно утилізувати міни.

«Ми робили розвідку місцевості – шукали, де раніше були склади або розміщення особового складу противника, поспілкувалися з місцевим населенням, з’ясували, де дислокувалися окупанти, після пересування по населеному пункту знайшли міну МОН-90, встановлену противником, вона була встановлена на дистанційному підривнику. Міни йшли ланцюгом, окупанти зробили коридор для проходження наших сил і, у разі входу до населеного пункту, вони б підірвали особовий склад та техніку. Також ми знайшли фугас і розмінували його для подальшого застосування у наших інтересах», – розповів нацгвардієць Вадим.

Окрім МОН-90 та МОН-50, військові знайшли 5 мін ОЗМ-72.

  • ОЗМ-72 – це вистрибуючі міни, яких ще називають «міна-жаба». При спрацьовуванні така міна викидає бойову частину до метра у висоту і спрацьовує в повітрі.

Як розповів нацгвардієць «Адістрон», під час проходження мінним коридором також було знайдено фугасний снаряд, який був начинений двома кілограмами тротилу, і саморобний вибуховий пристрій з цвяхами та патронами.

Усі розміновані боєприпаси нацгвардійці забирають із собою, щоб потім використати їх на кордоні. Зокрема, з метою мінування прикордонної території перед своїми позиціями. Це робиться для того, щоб усунути можливий прорив чи наступ ворога.

Автор: Юлія Гнатченко