Як медицину наблизити до сільського населення: майстер-клас від Коломацької громади

03.12.2020 13:01 Область Online
Охорона здоров’я в селах не має бути гіршою, ніж у містах, переконані в Коломацькій громаді. А якщо в місцевому бюджеті на дороге обладнання бракує коштів – їх можна виграти. За свою вже традиційну активність у грантових програмах коломаччани отримали чергову винагороду – медобладнання на майже 300 тисяч гривень. Зокрема, у трьох селах і одному селищі громади з’явилися свої кардіографи.

Не вистачало сучасного обладнання

Наразі Центр первинної медичної допомоги Коломацької селищної ради обслуговує понад 5 тисяч дорослих і майже півтори тисячі дітей з 34 населених пунктів Коломацької громади. У склад ЦПМСД входять чотири амбулаторії та п’ять ФАПів. Штат Центру складає 36 співробітників, з них шість сімейних лікарів, 13 медичних сестер та 17 осіб іншого персоналу.

– На сьогодні на диспансерному обліку в Центрі з гіпертонічною та ішемічною хворобою серця перебуває майже половина населення. Порівняно з минулорічними показниками чисельність збільшилась на 5 %. Ці патології можуть давати ускладнення, небезпечні для життя людей, – інфаркт чи інсульт, – розповів головний лікар Володимир Шаптала. – Для своєчасного виявлення серцевих ускладнень сімейним лікарям украй не вистачало сучасного обладнання.

 Головний лікар Центру первинної медичної допомоги Коломацької селищної ради Володимир Шаптала. Фото: Коломацька селищна рада.

Завдяки конкурсу мінігрантів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» Коломацька селищна рада придбала для своїх амбулаторій у селах Новоіванівка, Шелестове, Різуненкове та в селищі Коломак чотири 12-канальні кардіографи.

Крім цього, в рамках проєкту для жителів громади придбали три пульсоксиметри, які вимірюють насиченість крові киснем. Його рівень зазвичай падає під час пневмонії, відповідно наразі, за умов пандемії, вони дозволяють допомогти діагностувати ознаки COVID-19. 

Читайте також: Ковідні історії: лікарська правда від інфекціоніста з Куп’янська 

Ще одне корисне надбання – дерматоскоп, що необхідний для виявлення захворювань шкіри та онкологічних захворювань. Також завдяки перемозі в проєкті громада купила аналізатор сечі, якого раніше в лабораторії Центру не було.

 – У нас вже були гематологічні та біохімічні аналізатори крові, але дуже не вистачало аналізатора сечі. Цей тип аналізу користується значним попитом серед наших пацієнтів. Відтепер лабораторія може обробляти понад 30 аналізів за день, робити це швидко і якісно, – зазначив головний лікар. – На даний момент у громаді зареєстровано 205 осіб із цукровим діабетом, вперше у 2019 році зареєстрована дитина (діабет 1-го типу), три особи мають діагноз хронічний гломерулонефрит. Діагноз «гострий пієлонефрит» – доволі поширена патологія у підлітків та молоді. Вчасна діагностика даного захворювання в рази зменшить витрати на його лікування та власне термін лікування.

За словами Володимира Шаптали, безкоштовно пройти обстеження на новому обладнанні та здати аналізи можуть усі жителі громади, які підписали декларацію із сімейний лікарем.

– Саме завдяки якісній діагностиці більшість хвороб можна виявити на ранніх стадіях, що значно підвищує ефективність лікування та швидкість одужання людей, – запевнив головний лікар.

Величезна підтримка бюджету

Зі свого боку Коломацький селищний голова Володимир Гуртовий підкреслив, що його радує активність суспільних і професійних ініціатив мешканців громади щодо участі в різного роду грантових конкурсах. Адже залучення грантових коштів – це величезна підтримка селищного бюджету.

– Конкретно ж перемога в конкурсі мінігрантів для амбулаторій загальної практики сімейної медицини – це ще один крок до наближення первинної медичної допомоги до населення, поліпшення доступності та своєчасності медичних послуг. Загальна сума проєкту складає 276 488 гривень, з них 248 522 гривні – грантові кошти, а 27 966 – кошти місцевих бюджетів, – наголосив Володимир Гуртовий.

 Презентація підсумків впровадження проєктів-переможців конкурсу мінігрантів «Ефективна первинна медицина в громаді», що відбулася 2 грудня в Харківській обласній раді. Фото: oblrada.kharkov.ua. 

Він також зазначив, що вдячний усім причетним до створення успішного проєкту, його реалізації, особливо голові Харківської обласної ради Сергію Чернову та начальниці управління з питань місцевого самоврядування, розвитку територіальних громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської облради Олені Кулик, а також Раді партнерів-бенефіціарів проєкту «Ефективна первинна медицина в громаді» за високу оцінку проєкту Коломацької громади «Придбання сучасного медичного обладнання для амбулаторій загальної практики сімейної медицини КНП «ЦПМСД Коломацької селищної ради», що дало змогу ввійти до числа переможців.

Читайте також: Жителі Харківщини долучилися до благодійного руху «Щедрий Вівторок»

Нагадаємо, проєкт «Ефективна первинна медицина в громаді» реалізується в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні» та фінансується Європейським Союзом. Проєкт реалізується Харківською обласною радою в партнерстві з ГО «Агенція змін «Перспектива», ГС «Українсько-Німецька Медична Асоціація» та Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області.

Медичний кабінет для ліцею 

Ще однією медичною ініціативою Коломацької громади, на втілення якої вдалося залучити гроші, став мініпроєкт батьківської ради Різуненківського ліцею «Про дітей дбаємо – націю зберігаємо». Він став одним із переможців конкурсу розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», що проводиться Харківською обласною радою.

Цей навчальний заклад заснований у 1913 році, складається з ліцею та дошкільного відділення. Сьогодні в ньому здобувають освіту 155 учнів та 30 дошкільнят, кадровий склад ліцею – 42 особи, з яких 23 педагоги.

Метою мініпроєкту батьківської ради було забезпечення належного медичного обслуговування дітей і працівників ліцею, ефективний контроль за станом здоров’я учнів та персоналу й проведення профілактичних заходів.

Тож завдяки цій перемозі для медичного кабінету Різуненківського ліцею придбали медичне обладнання, інвентар та меблі, зокрема ширми, шафу для зберігання ліків, холодильник, паровий стерилізатор, медичні ваги та ростомір, інгалятор та інше.

Загальна вартість обладнання та робіт склала понад 203 тисячі гривень, половину цих коштів надала обласна рада, решту – Коломацька селищна рада і власне автори мініпроєкту.

Усього ж 2020 року ініціативні групи Коломаччини подали на «Разом в майбутнє» 11 мініпроєктів, перемогу здобули шість ініціатив. Загальна сума проєктів-переможців склала майже 1,4 мільйона гривень, половина з яких – співфінансування з обласного бюджету.