Як жителі Харківщини долучилися до благодійного руху «Щедрий Вівторок»

02.12.2020 17:50 Область Online
Фото зі сторінка Оксани Краткої у Facebook Фото зі сторінка Оксани Краткої у Facebook
1 грудня в Україні, як і в багатьох країнах світу, пройшов «Щедрий Вівторок». Це День добрих справ, коли люди єднаються навколо ідеї добра. Не оминув цей благодійний рух і Харківську область.

Взуття, сукні, курточки

Мабуть, наймасовіше на Харківщині «Щедрий Вівторок» відзначили в Коломацькій територіальній громаді, де було проведено одразу дві акції. Ця громада вже другий рік поспіль долучається до цього руху. Минулоріч добрі справи проводилися в стінах Коломацького ліцею імені Героя Радянського Союзу І. Є. Єгорова. Тоді діти приносили книжки й іграшки, які виставляли на полицях у навчальному закладі. Школярі могли взяти іграшки, покористуватися, а потім або повернути, або залишити собі. Так само було і з книжками.

Цьогоріч, за словами директорки Коломацького ліцею, кураторки Молодіжної ради при селищній раді Світлани Межерицької, «Щедрий Вівторок» вийшов за межі навчального закладу і охопив усю громаду.

– У нас є вчителька та член Молодіжної ради Тетяна Бобонець, яка своїми власними силами займалася благодійністю. Вона запропонувала запровадити акцію «Шафа добра». Її сенс – люди віддають різноманітні речі (одяг, взуття, дитячі іграшки), які можуть, а нужденні безкоштовно їх беруть. І цю ідею підтримали члени Молодіжної ради, – розповідає Світлана Межерицька.

Молодіжна рада зняла ролик, де анонсувалася ця акція, і 29 листопада виклала його у Facebook. Після цього почали надходити дзвінки та повідомлення, навіть телефонували люди з-за меж Харківщини. Вони цікавилися, яким чином можна передати речі.

Фото надано Світланою Межерицькою

1 грудня всі речі вивісили в приміщенні, яке безкоштовно надала коломацька родина підприємців для проведення цієї акції. Речей було зібрано доволі багато – курточки, жіноче і чоловіче взуття, дитячі іграшки, книжки, пальта, плаття, сорочки, светри, шапочки для дітей, спортивні костюми. У приміщенні чергували члени Молодіжної ради, які спостерігали за дотриманням карантинних обмежень.

Того дня людей прийшло менше, ніж очікували організатори.

Читайте також: Ковідні історії: лікарська правда від інфекціоніста з Куп’янська

– Люди, які потребують допомоги, не сидять у Facebook, тому вони не знали про цей захід. Утім наступного дня, 2 грудня, прийшло вже більше людей, спрацювало сарафанне радіо. Ця акція продовжуватиметься до суботи і, припускаємо, що кожного дня буде більше і більше людей. Будемо працювати, поки не роздамо усі речі людям, – каже кураторка Молодіжної ради.

Ще одна благодійна акція, приурочена «Щедрому Вівторку», пройшла і в Коломацькому ліцеї. Учнівське самоврядування школи розробило і впровадило акцію «Щедрий Вівторок. Діти», яку теж, як і Молодіжна рада, анонсували відеороликом у Facebook. У закладі була зроблена фотозона з фотографій дітей із домашніми улюбленцями та був напис «Твори добро сьогодні і всюди». Можна було сфотографуватися і покласти у скриньку гроші, які підуть на допомогу «Центру поводження з тваринами». Ця акція триватиме до п’ятниці, а потім кошти передадуть у притулок.

Читайте також: Сучасне обладнання з’явилося у музейників, медиків та освітян на Харківщині

Лічильники нужденним

Цього року вперше до благодійного руху «Щедрий Вівторок» долучилася Пісочинська громада. Працівники Пісочинської селищної ради зібрали кошти, за які купили лічильники двом сім’ям з інвалідністю. Про це розповіла начальник відділу соціального захисту населення Пісочинської селищної ради Тетяна Крамська.

– Ми кинули клич по раді про збір коштів, і усі працівники відгукнулися й дали хто скільки може. Ми поговорили зі старостинськими округами, щоб виявити тих, хто найбільше потребує допомоги. І у підсумку купили електричний лічильник для сім’ї Володимира Большего з Коротичанського старостинського округу та водяний лічильник для Наталії Тертишник з Березівки. Усього ми зібрали 2 тисячі гривень, сума в принципі невелика, втім для них це велика допомога, – каже Тетяна Крамська.

За її словами, наразі ці лічильники придбані і проходять перевірку у районному відділенні електромереж. До Нового року їх повинні встановити.

Це не перша допомога цим сім’ям. Удома у Володимира Большего на початку року коштом Пісочинської селищної ради провели ремонт і зробили опалення. Загалом, одним з основних напрямів селищної ради є допомога нужденним людям, тому в громаді діє програма надання допомоги мешканцям, що опинилися у важких життєвих обставинах.

До акції «Щедрий Вівторок» долучилися і в Нововодолазькому районі. Там учні 10-го класу Нововодолазької санаторної школи відвідали одиноку сім’ю поважного віку та вручили продуктовий набір.

Фото: novovodolaga-rda.gov.ua

Читайте також: Президент призначив голову Зачепилівської РДА

1 грудня до благодійної акції приєдналися й учні Харківської санаторної школи № 1. Вони зібрали корм та іграшки для безпритульних тварин. Ці речі було передано у Харківський Центр поводження з тваринами.

Фото зі сторінка Оксани Краткої у Facebook

Автор: Савелій Мякушко