За місяць на деокупованій Харківщині знайшли тіла 530 закатованих та вбитих людей

07.10.2022 15:46 Область Online
На звільнених територіях Харківської області за місяць правоохоронці виявили 530 тіл мирних мешканців

Як повідомив перший заступник міністра МВС Євгеній Єнін, більшість людей померли насильницькою смертю.

«Встановлено, що всі ці люди загинули в період тимчасової окупації і внаслідок злочинних дій ворожої армії. Із них 225 – жінки, 257 – чоловіки та 19 дітей і ще 29 осіб не встановлені», – сказав Євгеній Єнін.

За його словами, станом на 7 жовтня в Харківській області внаслідок російської агресії загинули 1350 людей, і кількість нових жертв зростає майже щодня.

Також Євгеній Єнін розповів, що на місці масових поховань в Ізюмі загалом вилучили 447 тіл загиблих. Ідентифікувати змогли 215 тіл жінок, 194 – чоловіків. Також виявлені тіла 22 військових і п’ятьох дітей. Стать ще, ймовірно, 11 людських останків досі не встановлено.

«Слідчими призначено майже 500 судово-медичних експертиз, які мають установити причини смерті, наявність тілесних ушкоджень і, можливо, ознак, які допоможуть у встановленні осіб. Попередньо, є наявність ознак насильницької смерті в чималої кількості тіл», – сказав він.

За словами Євгенія Єніна, вогнепальні поранення встановлені у 15 осіб, вибухові травми різного ступеня ще у близько 60 осіб, ознаки катування – ще у 15 осіб, це і мотузка на шиї, і зв’язані руки за спиною, кульові поранення колін, переломи ребер. Ще 13 тіл мають ознаки насильницької смерті – переломи щелеп або колото-різані травми.

Нагадаємо, нещодавно у звільненому селі Піски-Радьківські на Харківщині виявили чергову катівню.