Замість пустирів будуть квітучі сади: у Біляївській громаді висадили понад 250 дерев

15.04.2021 08:50 Область Online
Фото: Біляївська сільська рада Фото: Біляївська сільська рада
Протягом минулого тижня сотні жителів Біляївської громади Харківської області покращували екологічний стан своєї місцевості – прибирали сміття та висаджували дерева. Тепер їх територія стала набагато чистішою, а висаджені липи, берези, горобини та акації в майбутньому радуватимуть місцевих жителів своїм прекрасним виглядом.

У Біляївській громаді вирішили озеленити власну територію та покращити екологічний стан. Для цього закупили 60 кущів жовтої акації та 256 дерев – липи, берези, горобини. За словами Біляївського сільського голови Олександра Різника, на це з місцевого бюджету виділили 50 тисяч гривень.

– Зелені насадження мають важливе значення в житті людей, вони позитивно впливають на екологічний стан громади. Після об’єднання ми побачили, що в громаді є чимало пустирів, які, м’яко кажучи, не прикрашають нашу громаду. Захотілося облагородити й озеленити як ці, так й інші місця громади. Тому ми прийняли рішення виділити з місцевого бюджету гроші. І вважаємо, що це дуже важливо, оскільки людина повинна жити в красивій та квітучій громаді, де комфортно і затишно можна відпочивати на свіжому повітрі, – розповідає Біляївський сільський голова.

Долучилися школярі

Дерева висаджували з 8 по 13 квітня в різних куточках Біляївської громади: в Біляївці, Красному, Роздоллі, Верхній Орільці, Дмитрівці та Миронівці. До цього заходу долучилися працівники Біляївської сільської ради на чолі з Олександром Різником, старостати, працівники культури та освіти, небайдужі громадяни. До речі, очільник громади побував у всіх населених пунктах, де висаджували деревця й кущі.

Участь у висадженні дерев брали й учні старших класів. Як пояснили в Біляївській сільській раді, це зроблено для того, щоб у молоді змінилося ставлення до дерев і навколишнього середовища в громаді, та й узагалі до чужої праці.

– Тепер у всіх куточках нашої громади з’являться гарні зелені насадження. Нові дерева зростатимуть біля шкіл, дитячих садків, будинків культури, органів місцевого самоврядування тощо. А біля будівлі Роздольського старостинського округу посадимо березовий гай. Там уже починали саджати дерева, тепер ж ми закрили це питання повністю. У майбутньому облаштуємо парк, установимо лавочки. Це буде комфортне місце відпочинку для місцевого населення, – говорить Олександр Різник.

Поливатиме й доглядатиме ці насадження місцеве населення. До того ж підрядник дав гарантію, що двічі на місяць він приїжджатиме і слідкуватиме за станом дерев – щоб вони були здорові, щоб там не було ніяких шкідників тощо.

Читайте також: П’ять громад Харківщини отримають кошти від Державного фонду розвитку

Біляївка за чисте довкілля

Минулого тижня місцеві жителі робили свою громаду не тільки зеленішою, а й набагато чистішою. З 1 квітня в Харківській області розпочалася щорічна всеукраїнська акція «За чисте довкілля», до якої долучилися й біляївці. По всіх старостинських округах і на території Біляївської сільської ради провели суботники. До них долучилися влада, жителі та підприємці. Люди прибирали біля своїх будинків, очищали від сміття місця для відпочинку, кладовища тощо. До таких робіт на платній основі залучають і людей, які перебувають на обліку в Центрі зайнятості. Вони працюють у кожному селі, починаючи з 1 квітня і до кінця літа.

– Люди дуже активно відгукнулися на запрошення взяти участь у цих двох заходах – висаджувати дерева та збирати сміття. Дуже приємно бачити, як сотні твоїх земляків власною працею і зусиллями намагаються зробити громаду кращою, – зазначає Олександр Різник.

Автор: Савелій Мякушко