ЗСУ звільнили від окупантів понад 300 населених пунктів Харківщини

14.09.2022 11:10 Область Online
Минулого тижня жителі Харківської області отримали довгоочікувані новини – регіон почав очищатися від окупантів. ЗСУ повернули українську владу в понад 300 населених пунктів на Харківщині. Балаклія стала першим звільненим від російських загарбників містом.

У четвер, 8 вересня, Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Збройні Сили України звільнили та взяли під контроль місто Балаклія Харківської області. Місцеві мешканці зі сльозами щастя на очах зустрічали наших захисників, пропонуючи їм різні смаколики.

Завдяки 14-й окремій механізованій бригаді імені князя Романа Великого український прапор повернувся і в селище Чкаловське Чугуївського району. Також воїни 113-ї окремої бригади територіальної оборони звільнили села Василенкове Шевченківської громади Куп’янського району та Артемівку Печенізької громади Чугуївського району.

Загалом, як розповів Володимир Зеленський, станом на 9 вересня ЗСУ звільнили та взяли під контроль понад 30 населених пунктів у Харківській області. Щодня кількість звільнених територій зростає. Проте поки що не можемо називати їх повний перелік, оскільки на момент виходу газети там ще тривали зачистки.

Звільнені громади відвідав начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, який поспілкувався з місцевими мешканцями.

– Люди, без перебільшення, зустрічали наших військових зі сльозами на очах. Півроку в окупації. Росіяни залишили розбиту інфраструктуру і будинки, багато трофеїв та купи сміття. Жителі, звичайно, потребують допомоги. У більшості сіл немає електрики та газу. Найближчим часом будемо їх відновлювати та завозити гуманітарну допомогу. Але найперше – зачистка та розмінування. На місцях уже працює поліція та ДСНС. Тим, хто виїхав, поки що повертатися не рекомендуємо до відповідних розпоряджень військових, – повідомив Олег Синєгубов.

11 вересня Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив, що українські підрозділи зайшли до Куп’янська та проводять звільнення населених пунктів Куп’янського та Ізюмського районів області.

Цього ж дня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний поділився світлинами захоплених та знищених боєприпасів і техніки військових рф. Це стало результатом роботи кількох підрозділів Збройних Сил, які звільнили села Байрак, Нова Гусарівка, Щурівка та Вільхуватка. Поблизу цих населених пунктів розміщувалися укріпрайони росіян. Після їх деокупації українським захисникам удалося розгорнути контрнаступ на Балаклію, Ізюм та Куп’янськ.

Днем пізніше керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак опублікував відео, на якому військовий 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого повідомляв про те, що його рота дійшла до кордону з росією в Харківській області та зайняла село Тернова.

Зранку 13 вересня Державна прикордонна служба України опублікувала відео під назвою «Вовчанськ вдома», на якому бійці ДПСУ знімають і знищують російську атрибутику та агітацію у місті Вовчанськ.

Вже ввечері того ж дня Генеральний штаб опублікував розповідь українських десантників, як вони звільняли місто Ізюм та змусили російських військових кидати техніку, добивати своїх поранених та тікати по лісах.

Також заступниця міністра оборони України Ганна Маляр під час прямого ефіру національного телемарафону заявила, що в результаті успішних контратакувальних дій українська армія з 6 по 13 вересня звільнила 3800 квадратних кілометрів території Харківської області та понад 300 населених пунктів. За її словами, таким чином ЗСУ звільнили від окупації близько 150 тисяч українських громадян.

Автор: Олександр Манченко, Савелій Мякушко