Сусід розбушувався: як знайти управу

11.04.2020 14:23 Корисно
Фото: 9111.соm Фото: 9111.соm
Зараз побільшало людей, які майже весь час знаходяться вдома, не працюють, вмикають гучну музику та шукають розваг, які часто-густо переходять у сварки, навіть з погрозами, із сусідами. Що робити в такому випадку та чим це загрожує порушнику – пояснює наш консультант.

Як розповів фахівець Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Чумак, найчастішими причинами сусідських сварок, за даними поліції, є:

  • агресивна поведінка у стані алкогольного сп’яніння;
  • порушення тиші;
  • паління на сходовому майданчику чи у під’їзді;
  • викидання сміття під двері чи паркан (якщо йдеться про приватний сектор).

 Якщо конфлікт неможливо залагодити мирним шляхом, юрист радить викликати поліцію. «Коли патрульні прибувають на виклик 102, їм у першу чергу потрібно ввійти у курс справ, встановити сторони конфлікту та його суть» – говорить Юрій Чумак. Фахівець підкреслює, що подальші дії поліції залежать від конкретних обставин: «Якщо в конфлікті є ознаки правопорушення, поліцейські встановлюють правопорушника та складають протокол про адміністративне правопорушення. Якщо є ознаки кримінального правопорушення/злочину (наприклад, нанесення тілесних ушкоджень), то на місце події викликають слідчо-оперативну групу поліції. Якщо учасники конфлікту раптом потребують медичної допомоги, то викликається «швидка». Якщо сторони конфлікту мають намір написати заяву, патрульні, звісно, її приймають та передають до відділу поліції».

 Відповідальність теж залежить від порушення. Як пояснив юрист, коли сусіди гучно вмикають музику, роблять ремонт чи якось ще порушують тишу у вечірній та нічний час, то можуть отримати за це штраф від 85 до 255 грн. Така норма міститься у ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Якщо ж порушення тиші сталося вдруге впродовж року, то сума штрафу збільшується до 255–510 грн. Окрім того, суд може конфіскувати в порушника звуковідтворювальну апаратуру, піротехніку та інші предмети, що сприяють порушенню тиші.

Агресивна поведінка сусідів у стані алкогольного сп’яніння залежно від ситуації може кваліфікуватися по-різному. Наприклад, якщо порушник нецензурно ображає свого сусіда, то щодо нього виникає відповідальність як за дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП). Суд може призначити йому штраф від 51 до 119 грн, громадські роботи, виправні роботи чи навіть адміністративний арешт на строк до 15 діб. Якщо ж сусід кидається з кулаками, погрожує, то тут, залежно від результату конфлікту, може виникнути навіть кримінальна відповідальність.

За паління на сходовому майданчику чи у під’їзді передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 51 до 170 грн (ст. 175-1 КУпАП). Якщо ж перший штраф на сусіда не подіяв, і він протягом року знову вирішив покурити у під’їзді, то його можуть покарати на 170–340 грн.

За викидання сміття під двері чи паркан порушників притягають до відповідальності здебільшого за ст. 152 КУпАП. За це передбачено штраф у розмірі від 340 до 1360 грн.

 Читайте також: Як оформити перехід на дистанційну форму роботи