Як оскаржити штраф за порушення на дорозі

04.09.2018 14:40 Корисно
фото: autonews.ua фото: autonews.ua
Як себе поводити, якщо вас необґрунтовано притягнули до адмінвідповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Адвокат Роман Чумак розповідає, що треба знати про свої права в такій ситуації. 

1. Відповідно до статті 258 КУпАП, у разі вчинення адміністративних правопорушень, розгляд яких віднесено до компетенції Національної поліції, протокол про адміністративне правопорушення не складається. В такому випадку працівники патрульної відразу виносять постанову про притягнення до адміністративної відповідальності та накладають на водіїв штрафи. 

– Однак патрульний не має права притягати водія до відповідальності без доказів та без з’ясування всіх обставин справи. Звинувачення не може ґрунтуватися лише на припущеннях працівника патрульної поліції, – додає адвокат. – Стаття 62 Конституції України передбачає, що всі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. 

Якщо ж поліцейський установив докази, які вказують на вчинення правопорушення, та посилається на них, водій має право ознайомитися з цими доказами. Відмова працівника поліції надати докази по суті нівелює їх. Тому вимагайте обов’язково надати докази вашої вини, якщо на вас намагаються накласти штраф.

2. Постанова про накладення адміністративного стягнення є незаконною та підлягає скасуванню з тих підстав, що справа була розглянута на місці зупинки транспортного засобу, а не за місцезнаходженням органу, який уповноважений розглядати такі справи.

– Конституційний суд України надав роз’яснення, що перелік адміністративних правопорушень, за які адміністративні стягнення накладаються на місці їх вчинення, є вичерпним і може бути змінений лише законом. Зокрема, такий перелік міститься у вищезгаданій ст. 258 КупАП, – продовжує Роман Чумак. – Тому, якщо посадовою особою була застосована процедура скороченого провадження в інших випадках, які не визначені законом, тобто розгляд справи про адміністративне правопорушення безпосередньо на місці його вчинення, а не за місцезнаходженням органу, уповноваженого законом розглядати справу про таке правопорушення, то таке накладення штрафу призводить до порушення процесуальних прав особи, яка притягається до відповідальності.

А це означає, що така постанова може бути в подальшому скасована в судовому порядку.

3. Якщо ви не згодні з постановою, маєте маєте право її не підписувати і вказати відповідні причини. КУпАП установив для водіїв лише 10-денний строк на оскарження постанови про притягнення до адмінвідповідальності. Відлік строку починається з наступного дня від винесення постанови або з дня її отримання поштою.

– Є два варіанти оскарження штрафу – до вищестоящого органу працівника поліції або безпосередньо до суду, – каже адвокат. – З огляду на нашу практику, ми радимо для економії часу звертатись за захистом своїх прав з позовом безпосередньо до суду, що є значно ефективнішим механізмом. Подавати заяву до суду треба за місцем вашої прописки або за місцем перебування відповідача, тобто працівника поліції.

4. У багатьох випадках стримуючим фактором щодо оскаржень адмінштрафів в судовому порядку є їх невеликий розмір і той факт, що зазвичай особа не може скласти самостійно позовну заяву, а на допомогу юриста і судовий збір потрібно витратити набагато більше коштів, ніж сам розмір штрафу. 

– За оскарження постанови про накладення адміністративного штрафу судовий збір не сплачується, – наголошує Роман Чумак. – Щодо витрат на правову допомогу, то в разі вашої правоти і грамотного оформлення юристом документів, які підтвердять у суді факт сплати коштів за юридичні послуги і їх обґрунтованість, суд стягне їх з органу поліції на вашу користь.