Чемпіонат Харківщини з футболу: неймовірне спасіння «Маяка» в Балаклії

08.06.2021 15:50 Спорт
Фото: ФК «Універ-Динамо» Фото: ФК «Універ-Динамо»
Один з найцікавіших матчів чергового туру чемпіонату Харківської області видався в Першій лізі. За кілька хвилин до кінця матчу між балаклійським «Цементником» і валківським «Маяком» господарі були в більшості і вели 3:1, утім у підсумку примудрилися втратити перемогу.

5 червня пройшли матчі п’ятого туру чемпіонату Харківської області з футболу. Центральний матч туру Вищої ліги пройшов у Лозовій, де тамтешня «Лозова-Панютине» приймала зимового чемпіона Харківщини первомайський «Квадро». Гості доволі швидко відкрили рахунок, забив Микита Іщенко. Але господарі також оперативно зуміли відновити паритет у матчі, відзначився Денис Гацько.

Після цього обидві команди створювали непогані моменти, втім підводила реалізація. Все йшло до того, що матч і закінчиться нічиєю, та вже в компенсований арбітром час усе той же Іщенко оформив дубль, принісши «Квадро» такі важливі три залікові бали.

– Хороша, бойова гра, дуже важка для нас, – поділився зі «Слобідським краєм» асистент головного тренера «Квадро» Артем Черняєв. – Ми почали дуже активно, хотіли забити швидкий гол, чого і домоглися. Потім суперник вирівняв гру і швиденько зрівняв. А потім пішла гра така – то в нас моменти, то в них. І в кінцівці нам удалося забити переможний м’яч. Після провального матчу зі «Змієвом» була серйозна розмова з командою. Весь тиждень плідно готувалося до виїзду в Лозову, команда продемонструвала серйозне ставлення до гри і перемогла.

Головний тренер лозівчан Сергій Лученцов каже, що в цій грі фортуна була не на боці його команди.

– Бойова гра, у фізичному плані «Квадро» були кращими, вони були наполегливішими. Нам у кінцівці матчу не вистачило фізичних кондицій. Вони грали першим номером, але ми тікали в контратаки і мали доволі непогані моменти. Десь за 10–15 хвилин до кінця матчу створили три відмінні можливості, там і в каркас воріт влучили, втім нам не пощастило, – зазначив Сергій Лученцов.

Читайте також: Чемпіонат Харківщини з футболу: сенсація в Первомайському

Продовжують іти без втрат

Лідер першості солоницівський «Енергетик» не мав жодних проблем з відвертим аутсайдером першості харківською «Коброю». Підопічні Євгена Назарова розгромили суперника 6:1.

Фото: Юлія Бондаренко

Найближчий переслідувач солоницівців, чинний переможець змагань харківський «Універ-Динамо» також здобув розгромну перемогу. На виїзді підопічні Сергія Сизихіна впоралися з «Богодуховом» – 4:0.

У ще одному матчі «Зміїв» у рідних стінах упевнено переміг харківський «Динамік-ХНУРЕ» 3:1.

Після п’яти турів «Енергетик» продовжує очолювати турнірну таблицю Вищої ліги, маючи у своєму активі абсолютний показник – 15 очок з 15 можливих. Другим з 13 пунктами йде «Універ-Динамо». Трійку замикає «Квадро» з 10 очками.

Після цього туру на одну позицію піднявся «Зміїв», у нього дев’ять балів. На п’ятому місці з шістьма очками розташовується «Лозова-Панютине». По три пункти мають «Богодухів» і «Динамік-ХНУРЕ». А замикає турнірну таблицю «Кобра», у якої значиться нуль у графі «набрані очки».

Найважчий матч у сезоні

Центральний матч п’ятого туру Першої ліги відбувся в Сахновщині, де зустрічалися лідери першості. Тамтешній «Колос», який очолював турнірну таблицю, в рідних стінах приймав ізюмський «Крем’янець». Господарі активно розпочали поєдинок і на 10-й хвилині вже вели 2:0, дубль оформив Ярослав Гусак. Ще до перерви ізюмчанам удалося відіграти один м’яч. У другому таймі гості намагалися зачепитися за нічию, та їм це зробити не вдалося. «Колос» виграє 2:1, що дозволяє йому продовжити лідирувати у першості.

– Украй тяжкий матч для нас, найважчий у цьому сезоні, – зауважив граючий тренер «Колоса» Роман Какадій. – Почали здорово, за перші 25 хвилин можна було робити гру. Два голи забили, але ще три слушні моменти не реалізували. А потім вони зачепилися за м’яч і все, у нас почалися серйозні проблеми. Вони відіграли один гол, утім нам вдалося зберегти перемогу. Перед стартом чемпіонату завдання було потрапити в трійку, наразі те ж саме завдання, звичайно: чим вище фінішуємо, тим краще.

Головний тренер ізюмчан Сергій Шурчилов залишився вкрай незадоволеним суддівством у цьому матчі.

– Суддівство просто жахливе. Перша хвилина, падіння в нашому штрафному майданчику – пенальті, арбітр навіть не замислювався. Рішення дуже спірне. Весь матч арбітр свистів в одну сторону, – розповів Сергій Шурчилов. – Щодо гри, перші 15 хвилин вони були активнішими, потім гру вирівняли, почали більше атакувати і забили один гол. У другому таймі вони ще більше оборонялися, у нас були моменти забити, але реалізація підвела.

Читайте також: Національна збірна з футболу провела в Харкові останній матч перед Євро-2020. Фото

Як «МЮ» – «Баварія»

Просто неймовірна розв’язка трапилася у матчі між балаклійським «Цементником» і валківським «Маяком». Перший тайм цього протистояння завершився нічиєю 1:1. За чверть години до кінця основного часу поєдинку гості залишилися в меншості. Цим зуміли скористатися балаклійці, які на 87-й хвилині вели 3:1. Гадалося, що вже перемога нікуди не дінеться з рук господарів, однак валківчани мали іншу думку. На 89-й хвилині Роман Білан після подачі кутового точним ударом головою відправив м’яч за призначенням, а вже в компенсований час знову після розіграшу кутового дубль оформив Білан – 3:3. До речі, це перші голи Романа за «Маяк».

– Розв’язка нашого матчу була схожа на фінал Ліги чемпіонів «Манчестер Юнайтед» – «Баварія». Ця нічия дуже дорого коштує, вона як перемога. Напевно, в історії «Маяка» ще такого не було, щоб вдесятьох відігравали два м’ячі. Атмосфера в роздягальні була класна. Здорово, що пацани билися один за одного, самовіддача була на висоті. Ця триматчева безпрограшна серія вселяє надію, що в нас усе буде добре. Наразі нам удалося налагодити систему фінансування, що якоюсь мірою і вплинуло на результати команди, – розповів начальник команди «Маяка» Євген Шаповал.

Головний тренер «Цементника» Денис Дяченко зізнався, що приголомшений результатом цієї гри.

– Просто без слів. Як можна так оконфузитися проти команди, яка грала в меншості. Я не можу сказати, що погано грали, по грі претензій ніяких немає, втім останні п’ять хвилин просто провалили. Не вистачило концентрації, збіг обставин, розслабилися і отримали два голи через свої помилки, які і коштували нам перемоги, – зазначив Денис Дяченко.

Куп’янський «Металург» на виїзді зумів обіграти «Золочів» 2:1. П’ятий тур став знаковим для ФК «Кирилівка». Ця команда зуміла здобути перший свій заліковий бал у цьому чемпіонату, зігравши на виїзді внічию зі слобожанським «Гудвіном» – 1:1.

Після п’яти турів з 13 очками Першу лігу очолює «Колос». Другим з 11 балами йде «Металург». Третій ізюмський «Крем’янець», який набрав дев’ять балів. На очко менше, вісім пунктів, має «Цементник», який розташовується четвертим. Завдяки своїй триматчевій безпрограшній серії «Маяк» піднявся на п’яту сходинку – в його заліку п’ять очок. По чотири пункти набрали «Золочів» і «Гудвін», які ділять 6–7 місце. І на останній, восьмій, позиції з одним пунктом розташовується «Кирилівка».

Автор: Олександр Гаркавець

Теги: