Глядачі аплодували стоячи: як харківські фігуристи виступили на чемпіонаті світу. Фото, відео

26.03.2022 13:32 Спорт
Фото: obozrevatel.com Фото: obozrevatel.com
Фігуристи з Харкова Олександра Назарова та Максим Нікітін посіли 16-те місце в ритмічному танці на чемпіонаті світу у Франції, після чого знялися зі змагань.

З 23 по 27 березня у французькому Монпельє проходить чемпіонат світу з фігурного катання-2022. Танцювальний дует з Харкова Олександра Назарова та Максим Нікітін, які не мали можливості повноцінно готуватися до цієї континентальної першості через російську агресію в Україні, блискуче виступили на змаганнях. Спортсмени змінили свій ритм-танець перед самим чемпіонатом. Вони вийшли на лід у футболках у кольорах українського прапора і виступили на межі сил та емоцій, чудово передавши нерв танцю і свої почуття.

До того ж Олександра та Максим якісно виконали всі елементи, продемонстрували унікальну підтримку, яку створили самі. Глядачі стоячи аплодували українцям, деякі з них, як і самі фігуристи, не могли стримати сліз. Про це повідомляє Українська федерація фігурного катання на ковзанах.

– Для нас дуже важливо розповісти всьому світу, що зараз відбувається в Україні. Звичайно, це змагання, але для нас це щось більше. Ми бачили танки, чули стрілянину, у моєму будинку вже немає вікон. Це жахливо бігти до укриття, тримаючи дитину на руках, я нікому не бажаю пережити таке, – сказала після виступу Олександра Назарова. 

Максим Нікітін розповів, що перші три тижні війни був у Харкові.

– Ми відчували потребу говорити тут правду про ситуацію в нашій країні. Сподіваюся, що це підтримає українців, які залишаються в небезпеці, втрачають свої будинки. Я сподіваюся, що ми також зможемо допомогти всім людям у світі зрозуміти, що насправді відбувається, тому що ми це бачили. Всього шість днів тому ми були в Україні, я був у Харкові, і всі наші сім’ї досі там. Ми бачили, що вони (російські окупанти) роблять, і це огидно. Ще місяць тому неможливо було повірити, що хтось може атакувати іншу країну в 21 столітті, але це сталося, – сказав спортсмен. 

«Легіонери» харківського «Металіста» відправилися в оренду в закордонні футбольні клуби

Учні Галини Чурілової отримали 67.70 бала за свою неймовірну композицію, в якій пролунали пісні «1944» у виконанні Джамали та «Ой у лузі червона калина» у виконанні Андрія Хливнюка. Після ритмічного танцю наші земляки були 16-ми. Вони мали виступити у довільній програмі, втім вирішили знятися зі змагань. 

– У нас було три дні на підготовку, і ми встигли змінити лише ритмічний танець. На зміну довільного не вистачило часу, а кататися з уже поставленим до цього сезону (на музику з мюзиклу «Мулен Руж») було неприйнятно з моральної точки зору, – пояснив Максим Нікітін.

Автор: Савелій Мякушко