Історична подія: футзальна команда з Донецької громади стартувала в чемпіонаті України серед жінок

Громади на зв'язку
16.11.2023 10:18 Спорт
Фото: Донецька селищна рада Фото: Донецька селищна рада

Минулі вихідні, 11–12 листопада, стали історичними для Донецької територіальної громади. Вперше за часи незалежності України колектив з їх ТГ дебютував у професійному командному спорті, першими стали дівчата з футзальної команди «Валькірії».

Дівчата з характером

Жіноча футзальна команда «Валькірії» Донецької громади, яка складається з місцевих гравчинь 2007–2008 року народження, створювалася поетапно. Років 8–9 тому до тодішнього тренера Балаклійської ДЮСШ Володимира Чаговця, який вів футбольну секцію в хлопців в Андріївці, прийшли дві дівчинки – Анастасія Бірюкова та Валентина Головіна. Потім один з його підопічних привів на тренування сестер-близнючок Поліну і Софію Кринських, вони вчилися у першому класі. Поступово кількість дівчат збільшувалася.

Протягом кількох років Володимиру Чаговцю допомагала тренер з легкої атлетики Балак­лійської ДЮСШ Алла Решетняк. Вона була тренером з фізподготовки, а також допомагала возити дівчат на змагання. З 2020 року жінка вже не працює з Володимиром Чаговцем, утім й донині вони товаришують і радяться з певних питань щодо команди.

– Пам’ятаю, як прийшли одні з перших дівчаток, сест­ри Кринські – Поліна і Соня. Вони були малесенькі, худесенькі, але з характером, боротьбу хлопцям не програвали. Вони падали, зіштовхувалися з хлопцями, збивали коліна, але ніколи не плакали. За своїми бажаннями і прагненнями вони були на своєму місці, гармонійно вписалися у футбол. Потім прийшли Аліна Попова, Єлизавета Заремба та інші, – згадує Алла Решетняк.

Згодом представництво дів­чат у хлопчачій команді зростало, завдяки чому вони вже окремо брали участь у різних турнірах. Поступово почали давати серйозний бій на районних змаганнях і потрапляли у першу трійку. Років п’ять тому прийшла ідея, аби дівчата розвивалися, заявитися на чемпіо­нат України, де команди були старші, 2005 року. Вік суперниць дався взнаки, «Валькірії» виступили невдало, оскільки не вистачало сили і швидкості, втім були бажання і характер. З кожним роком підопічні Володимира Чаговця набиралися досвіду і майстерності, і вже у 2021 році зуміли вибороти бронзу чемпіонату України у своїй віковій категорії. Також за ці роки вони ставали призерами і переможцями змагань різних рівнів.

Жіноча команда "Валькірії" з Донецької громади, Харківська область

Команда «Валькірії» разом з тренером Володимиром Чаговцем / Фото зі сторінки Володимира Чаговця у Facebook

Яким видався старт

Цьогоріч тренер «Валькірій» звернувся до Донецької селищної ради, аби вона допомогла команді взяти участь у вищій лізі чемпіонату України з футзалу серед жіночих команд сезону 2023/2024. Керівник громади Анатолій Наздрачов позитивно поставився до цієї ідеї, а депутати на сесії одноголосним рішенням підтримали виділення коштів.

– Дуже дякуємо Анатолію Наздрачову і взагалі всій Донецькій селищній раді. У спорті головне – грати і розвиватися, в команди повинні бути амбіції. Якби не ухвалили рішення щодо участі у чемпіонаті України з футзалу, то ми б продовжували грати у місцевій першості з хлопцями. Згодом, скоріш за все, когось з дівчат забрали б в інші команди, хтось поставив би хрест на футболі, – каже тренер команди.

Минулими вихідними, 11–12 листопада, «Валькірії» провели перші матчі в чемпіо­наті України. До речі, за часи незалежності України це перші представники від Донецької громади в професійному команд­ному спорті. Цікаво, що в заявці на змагання – 15 дівчат, половина з яких грає в команді з початкової школи.
У першому турі, який проходив у Полтаві, дівчата провели дві зустрічі зі збірною Харківської області та ЖФК «Синельникове-Багіра» (Дніпропетровська область).
Землячкам «Валькірії» поступилися 8:1, а з представницями Дніпропетровщини зіграли внічию 8:8, хоча по ходу поє­динку вели 5:0.

Старт футзальної команди "Валькірії" з Донецької громади у чемпіонату України, Харківська область

У перших двох матчах чемпіонату України з футзалу черед жінок «Валькірії» здобули одно очко

– Важко стартували на професійному рівні. Фізично не витягуємо другий тайм, дівчата втомлюються й помиляються в передачах. Наразі до кінця листопада нас очікують ще чотири гри у першому етапі. Можливо, трохи перестануть боятися, оскільки є мандраж. Вони вперше грають проти дорослих жінок, але є відчуття, що можуть, – розповідає тренер «Валькірій».

Донецький селищний голова Анатолій Наздрачов дуже радіє такій історичній події, як дебют команди з Донецької громади у професійному спорті.

– Вони є нашою гордістю. Було б вкрай неправильно, якби ми не підтримали дівчат у бажанні спробувати себе у професійному спорті. Мені розповідали, що їм важко було у перших матчах, оскільки там дорослі жінки, більш фізично сильні. Втім люди, які бачили їхню гру, сказали, що здивовані їх виступом. Вважають, що через кілька років це буде дійсно хороша команда. Звісно, ми й надалі будемо підтримувати їх та інших спортсменів. Спортивна нація – це гордість і майбутнє України, за яке, зокрема, і борються наші захисники в ЗСУ, – підкреслює Анатолій Наздрачов.

Нагадаємо, 7 листопада гравець з Харкова допоміг «Шахтарю» здобути сенсаційну перемогу над «Барселоною».

На початку листопада харківський «Металіст 1925» здобув вольову перемогу в чемпіонаті України.

Також ми розповідали, що в Донецькій територіальній громаді проходить дитячий футзальний турнір, де беруть участь команди з трьох ТГ Харківщини.

Більше новин селища Донець та інших населених пуктів громади читайте на нашому сайті. 

Більше новин рубрики спорт читайте на нашому сайті.

Автор: Савелій Мякушко