Як «Лікарі без кордонів» допомагають жителям прикордоння Харківщини

01.03.2024 17:51 Суспільство
«Лікарі без кордонів» надають медичну допомогу пацієнтці в Харківській області / ілюстративне фото «Лікарі без кордонів» надають медичну допомогу пацієнтці в Харківській області / ілюстративне фото

На що хворіють та яку медичну допомогу потребують мешканці Харківської області, які живуть поблизу зони бойових, дій розповіли «Лікарі без кордонів».

Як пише «Слобідський край» з посиланням на пресслужбу «Лікарів без кордонів», у мобільних клініках організації зазвичай працюють психотерапевти, психологи, лікарі й соціальні працівники. Наразі такі клініки працюють у 100 населених пунктах поблизу лінії фронту в Донецькій, Харківській і Херсонській областях.

За словами пацієнтки такої мобільної клініки Людмили Карацюби, яка проживає у селі поблизу Куп’янська, вона досі користується порадами психологів «Лікарів без кордонів» і навчає своїх сусідів дихальній вправі.

– Навчаю своїх сусідів дихальній вправі зі свічкою, яка допомагає заспокоїтися і знайти рівновагу. Це допомагає мені залишатися зосередженою на тому, щоб бути корисною у свої 75 років. Зараз я фермерка, розводжу кроликів, –  розповідає Людмила Карацюба.

Після того, як у вересні 2022 року українські війська частково відвоювали Харківську область, а лінія фронту відсунулася далі від Куп'янська, до села Людмили прибула бригада «Лікарів без кордонів», щоб надавати там медичну допомогу.

– Людмила – типова пацієнтка, яких «Лікарі без кордонів» зустрічають біля лінії фронту. «Більшість наших пацієнтів – жінки віком понад 60 років. Багато з них страждають на хронічні захворювання, такі як гіпертонія та діабет, – каже заступник медичного координатора «Лікарів без кордонів» в Україні Максим Жаріков.

Він наголошує, що нагальною потребою залишається надання медичних послуг пацієнтам, які проживають за 20-30 кілометрів від лінії фронту. Ця тенденція залишається незмінною з початку війни у 2014 році: села поблизу зони бойових дій зникають, менше стає товарів на ринку та в медичних закладах, менше стає і людей. Міжнародні організації змогли підтримати деякі з цих громад, допомагаючи їм із постачанням, медичним обслуговуванням і відновленням. Однак найчастіше цю роботу виконують самі громади за сприяння місцевих волонтерських організацій.

Довідково: «Лікарі без кордонів» (MSF) — це міжнародна незалежна медична гуманітарна організація, що надає допомогу жертвам збройних конфліктів, епідемій, природних катастроф та людям, які не отримують медичної допомоги. MSF заснована в 1971 році. Нині здійснює діяльність у понад 70 країнах світу. У 1999 році була ушанована Нобелівської премії миру. У грудні 2021 року відзначила 50-річчя своєї діяльності. В Україні працює від 1999 року.

Нагадаємо, що в амбулаторії П'ятигірського старостинського округу Донецької громади Ізюмського району вперше за чотири останніх роки приступила до роботи лікарка.

Раніше ми писали, що після ремонту та оснащення амбулаторії в селі Лісне Харківського району з грудня 2023 року медики знову змогли приймати пацієнтів.

 

Автор: Галина Гришко