Як мешканцям Харківщини отримати перерахування за газ, якщо зруйноване житло

22.05.2023 09:59 Суспільство

На Харківщині нарахування за розподіл та користування газом здійснюється «Харківгазом» навіть якщо споживач не користується газом. Щоб цього не було мешканці мають щомісяця передавати показання лічильників, навіть якщо їхнє значення не змінюється. Також користувачі газу, у яких зруйновано будинок внаслідок бойових дій, можуть отримати перерахунок за розподіл.

Про це повідомляє медіа «Слобідський край» з посиланням на пресслужбу «Харківгазу». 

Передавати показання газових лічильників необхідно з 1 по 5 числа кожного місяця.

— Споживачу, що не передав показання, нараховуються планові обсяги споживання газу. Тому навіть якщо мешканці не проживають у власному будинку і не користуються газом, потрібно щомісяця передавати попередні показання приладів газового обліку. Це треба робити для того, щоб нарахування з урахуванням нульового споживання, проводилося коректно, – пояснюють у пресслужбі підприємства.

Також у пресслужбі додають, що нарахування за розподіл газу здійснюється, навіть якщо в цей час споживач не користується газом, оскільки державою передбачена така методика розрахунку, в якій базовим періодом є обсяг споживання енергоносія за минулий газовий рік.

— Для нинішнього року це споживання у період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року. Обсяг газу, спожитий у цей період помножується на тариф, який зараз становить 2 388 гривень. А щоб розрахувати щомісячний платіж, потрібно цю суму розділити на 12, – пояснює голова компанії.

Перерахунок нарахувань за розподіл газу у разі, якщо будинок зруйновано внаслідок бойових дій, проводиться спеціальною комісією за заявою споживача. Для здійснення перерахунку необхідно звернутися до Центру обслуговування клієнтів АТ «Харківгаз» та надати наступні документи:

  • Акт про пошкодження/зруйнування житлового будинку, документ, що підтверджує дату пошкодження/зруйнування (видається органом місцевого самоврядування або ДСНС);
  • фото пошкодженої/зруйнованої домівки;
  • копії паспорта та ідентифікаційного коду власника;
  • свідоцтво про право власності на житло.

Звернення до АТ «Харківгаз» можна надіслати листом, надати особисто або відправити електронною поштою.

Нагадаємо, що енергетики повернули світло у два прифронтових села Куп’янського району.

Також ми писали, що під час окупації в деякі будинки місцевих мешканців заселялися російські війська та користувалися газом. Унаслідок цього люди, коли почали повертатися додому після звільнення громад, отримали «космічні» рахунки за газ, світло та воду.

Крім того, мешканці, які повертаються у місто Ізюм, мають подати заяву до «Харківгазу» для відновлення.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.