Як отримати статус інваліда внаслідок війни та члена сім’ї загиблого захисника за спрощеною процедурою

29.04.2024 17:20 Суспільство
Фото: www.ukrinform.ua Фото: www.ukrinform.ua

Цей процес іноді розтягувався до 8 місяців і більше. Відтепер він займатиме всього 30 днів – уряд ухвалив відповідну процедуру. 

Після повномасштабного вторгнення рф на територію України процес оформлення статусу інваліда внаслідок війни або члена сім’ї загиблого захисника або захисниці був довготривалим – у деяких випадках його набуття займало понад 8 місяців. Як результат, особи з інвалідністю та родини загиблих мали обмежений доступ до пільг і послуг, гарантованих державою.

Раніше ми надавали перелік перевірених надавачів психологічної допомоги для ветеранів та їх родин

Відтепер статус можна буде отримати у 30-денний термін двома шляхами: 

  1.  У паперовій формі – через ЦНАП, незалежно від зареєстрованого місця проживання.
  2.  В електронній формі – через е-кабінет порталу «Дія» або єдиного державного реєстру ветеранів війни (наразі електронний продукт у розробці).

Для отримання статусу необхідна лише заява. Збирати інші документи будуть компетентні органи. 

Електронний формат подання заяви на встановлення статусів ще доопрацьовується Мінветеранів спільно з Міністерством з питань цифрової трансформації. 

Технічна можливість отримання статусів «в один клік» з’явиться найближчим часом.

На першому етапі е-заява буде доступна для військовослужбовців сектора безпеки та оборони (ЗСУ, Нацгвардія, ДПСУ, Нацполіція, СБУ, СЗР), які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, а також сімей загиблих захисників і захисниць цих категорій.

Ми також писали про те, на які пільги можуть розраховувати захісники

Процедура звернення через ЦНАП уже діє для всіх категорій, у тому числі для захисників-добровольців з-поміж цивільних осіб, представників волонтерських організацій та інших цивільних осіб, які стали на захист держави та отримали інвалідність внаслідок війни.