Як проходить мобілізація на Харківщині

03.06.2023 15:40 Суспільство
Фото: ХОВА Фото: ХОВА

30 травня Верховна рада України ухвалила рішення про зниження призовного віку з 27 до 25 років.

Загальну мобілізацію в Україні продовжили до 18 серпня. Їй підлягають військовозобов'язані віком від 18 до 60 років, які не мають права на відстрочку. Кожну окрему команду, яку формують у РТЦК, направляють до навчальних закладів або навчальних центрів.

Про це під час брифінгу розповів начальник Харківського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Володимир Арап, повідомляє «Слобідський край».

«Жодний військовозобов'язаний не може бути призваний безпосередньо до військової частини, тим паче до такої, яка залучена у бойових діях. Це категорично заборонено Генеральним штабом. Навіть та людина, яка проходила військову службу раніше, спочатку направляється до загальновійськових полігонів, навчальних центрів або на курси підвищення кваліфікації. Після місячної або півторамісячної підготовки відбувається розподіл по військовим частинам та установам, яким займається Генеральний штаб», - говорить Володимир Арап.

За його інформацією, першочергово повістки отримують чоловіки, які володіють іноземними мовами на високому рівні та можуть швидко освоїти західне озброєння.

«На жаль, не всі з наших хлопців знають іноземні мови. Зараз маємо запит на громадян, які на високому рівні володіють англійською, німецькою та французькою мовами. Такі фахівці потрібні для співпраці із закордонними інструкторами, які допомагають нашим військовослужбовцям опановувати новітні види озброєння, отримане від міжнародних партнерів», ― пояснив полковник Арап.

На ці посади готові взяти й жінок, проте за весь час повномасштабної війни жодна жінка не була призвана на військову службу по мобілізації без власного бажання, зазначив Арап.

Також Володимир Арап нагадав, що призовники — це юнаки віком від 17 років, які зобов'язані стати на облік до РТЦК і пройти приписну комісію, за результатами якої визначається ступінь їх придатності до військової служби.

Якщо громадянин з 17 до 27 років не був призваний до лав ЗСУ, Нацгвардії або Прикордонних військ, то після виповнення 27 років він автоматично переходить у категорію військовозобов'язаних і замість приписного свідоцтва отримує військовий квиток або тимчасове посвідчення встановленого зразка.

У Харківській області для охочих долучитися до лав ЗСУ діє безкоштовна «гаряча лінія»: 0-800-300-441. Дзвінки приймаються з 09:00 до 18:00.

Раніше ми писали про те, що треба робити після того, як військовозобов’язаний отримав повістку.

Головні новини Харківська область читайте у нас на сайті.

Автор: Ксенія Карпенко