Як світові зірки допомагають годувати харків’ян

30.04.2022 11:15 Суспільство
Фото: the-village.com.ua Фото: the-village.com.ua
16 квітня під час обстрілу в Харкові було розгромлено одну з трьох громадських кухонь, розгорнутих американською командою World Central Kitchen. Через добу її роботу було відновлено, і World Central Kitchen разом із харківськими рестораторами продовжила годувати обідами жителів міста та Харківської області.

Сотні тисяч людей у всьому світі допомагають народові України у цій війні за свободу, яку він веде. Вони пакують гуманітарку, волонтерять на кордонах і в пунктах прийому біженців, проводять благодійні акції та концерти, перераховують гроші... У країнах Європи домогосподарки збирають одяг, взуття, дитячі іграшки та машинами везуть це в центри для біженців, а власники житла селять до себе зовсім не знайомих людей.

Роблять свій внесок і селеб­риті. Знаменитий британський актор Бенедикт Камбетбетч, який зіграв славнозвісного Шерлока Холмса, наприклад, вирішив надати  свій будинок біженцям з України, а не менш відомий режисер культового фільму «007. Не час помирати» Кері Фукунага сам приїхав в Україну. І зробив це не для того, щоб зняти фільм, а для того, щоб годувати людей. Він приєднався до благодійного проєкту World Central Kitchen шеф-кухаря Хосе Андреса.

Що таке World Central Kitchen

Цей проєкт працює з 2010 року. Його засновник, американський шеф-кухар іспанського походження Хосе Андрес володіє у США десятками ресторанів, зокрема з двома мішленівськими зірками у Вашингтоні. Благодійний проєкт Андрес організував для того, щоб забезпечувати їжею  зони стихійного лиха та військових конфліктів.

Засновник World Central Kitchen Хосе Андрес. Фото з соцмереж

Функція World Central Kitchen є переважно координаційною: вони працюють з ресторанами та кафе, пов'язують між собою служби доставки, кухарів, дізнаються, куди та в якому обсязі потрібно доставити продукти.

«Ми повсюди, де голодні люди борються за те, щоб поїсти», – девіз Хосе Андреса. Він організовував польові кухні під час пандемії, допомагав жителям Пуерто-Ріко після урагану, а з перших днів війни в Україні він уже був на польсько-україн­ському кордоні, де зустрічав біженців гарячою їжею. «Сьогодні вночі нижче нуля, і я зустрічаю таку кількість біженців, сімей, які втікають від війни і не знають, що буде далі… Ми зробимо все можливе, щоб не підвести їх», – написав Хосе Андрес у Твіттері.

Його організація роздавала їжу українським біженцям у Польщі, Угорщині, Молдові, Румунії, Словаччині та Іспанії. Проєкт WCK об’єднався з місцевими ресторанами та іншими підприємствами громадського харчування, щоб забезпечити харчуванням людей на прикордонних переходах, у притулках та інших місцях.

Проєкт World Central Kitchen існує як благодійний за рахунок пожертв. Зокрема, 4 квітня культова група «Металіка» пожертвувала їм 500 тисяч доларів і оголосила, що її мета – зібрати мільйон доларів. «Ми натхненні, захоплені і пишаємося тим, що підтримуємо команду World Central Kitchen», – сказав ударник і один із засновників гурту Ларс Ульріх.

Щоб не бути туристом на війні

Крім професіоналів, до коман­ди WCK приєдналися люди, далекі від приготування їжі, але об’єднані бажанням допомогти Україні в це лихоліття. Американський продюсер Нейт Мук, який раніше продюсував фільми для HBO, став генеральним директором World Central Kitchen, а режисер Кері Фукунага – волонтером.

За два місяці війни команда World Central Kitchen прої­хала всю Україну із заходу на схід, від Львова до Харкова, об’єднуючись із місцевими рестораторами для того, щоб приготувати їжу та нагодувати людей. За цей час було приготовлено та роздано понад 11 мільйонів обідів, до того ж більше половини з них – безпосередньо в Україні.

Читайте також: Волонтери налагоджують допомогу в окупованих громадах Харківської області

Кері Фукунага разом із World Central Kitchen побував у Бучі та Ірпені, Краматорську та Києві. Крім своєї основної роботи, він веде сторінку в Інстаграмі та розповідає своїм підписникам про те, що насправді відбувається в Україні.

Його камера фіксує обличчя та емоції людей, які пережили жахи російської окупації, голод, смерть близьких та втрату будинку. Він робить це професійно, чесно, щиро – і зі співчуттям. «Я не хочу бути туристом на війні», – каже Кері Фукунага і їде в найбільш «гарячі точки». Об’їжджаючи вирви на волонтерських «жигулях», він мчить до Краматорська відразу після бомбардування вокзалу; знімає життя в київському метро; його камера фіксує не лише наслідки обстрілів у Харкові – а й те, як юний медик під час обстрілу продовжує надавати допомогу пораненій жінці, закриваючи її собою. Режисер записує: «Великдень (католицький – Авт.), Харків. Медик Денис Петренко залишається з жертвою ракетного обстрілу під час другого обстрілу. Російські сили застосовують тактику, відому як «подвійний удар», навмисно спрямований на тих, хто першим прибуває на допомогу».

Кері Фукунага з врятованим собакой. Фото з соцмереж

Під час поїздки по Харківській області, в Дергачах, які щодня обстрілює ворог, Кері Фукунага врятував з-під завалів собаку. Він помітив пса, який застряг на другому поверсі підірваного будинку, витягнув його звідти і забрав із собою. Його господар не знайшовся, і Кері дбає про собаку сам: «Зараз ми називаємо його Шева чи Тарас (так, я в курсі, що українці не використовують імена людей для тварин, але це добре ім’я). Йому зробили щеплення, видалили кліщів та викупали». 
А ще Кері Фукунага та Нейт Мук привезли корм до Харківського притулку для тварин КП «Центр поводження з тваринами».

Нейт Мук розвантажує корм для тварину у КП «Центр поводження з тваринами». Фото:  city.kharkov.ua

Під обстрілами

У Харкові, об’єднавшись із командами місцевих рестораторів, World Central Kitchen створила три точки, де готували їжу для мешканців міста та області. І на своєму особистому досвіді переконалися, що таке «руський мір»: саме в Харкові одна з їх точок постраждала під час сильного обстрілу в районі Кінного ринку 16 квітня. На щастя, ніхто не загинув, але чотири співробітниці потрапили до лікарні.

Нейт Мук опублікував у Твіттері відео з місця події та написав у повідомленні: «Оголошення, яке, як я сподівався, мені ніколи не доведеться робити. Я в ресторані @WCKitchen у Харкові, де менше 24 годин тому зустрічався з їхньою приголомшливою командою. Сьогодні до ресторану прилетіла ракета. Чотири співробітники були поранені. Такою є реальність: приготування їжі – це героїчний подвиг».

Вже наступного дня трьох постраждалих виписали з лікарні. Команда ресторану, який співпрацював із World Central Kitchen, перевезла продукти та непошкоджене обладнання в інше місце. Співробітники повернулися на робочі місця і продовжили готувати: їм треба було годувати людей. Нейт Мук вважає, що їх україн­ські колеги виявили героїзм, і що приготування їжі в таких умовах – це героїчний акт хоробрості.

В лікарні після обстрілу. Фото з соцмереж

Раніше ми писали також, як режисер стрічки про Джеймса Бонда врятував собаку на Харківщині

Автор: Ірина Мнішек