Волонтери налагоджують допомогу в окупованих громадах Харківської області

24.04.2022 14:37 Новини
На Великобурлуччині та Куп’янщині Харківської області на тимчасово окупованих територіях розгортається широкий волонтерський рух.

Соціально-побутова ситуація дуже складна, тому люди самоорганізовуються заради взаємодопомоги.

У Великобурлуцькій громаді волонтери розносять по домівках харчові продукти та необхідні ліки для малозабезпечених осіб. Для цього самостійно збирають кошти, принципово відмовляючись від російської «допомоги».

А на Куп’янщині волонтери організували доставку технічної води для людей похилого віку. Тут ситуація з доступом до питної води залишається вкрай напруженою.

Читайте також: Перший зрадник: очільник Куп’янської громади виїхав у росію

Як повідомляють у Міністерстві оборони України, окупанти висловлюють здивування активністю та самоорганізацією українців у тимчасово окупованих районах Харківської області. За словами загарбників, «...В росії все було б по-іншому. Ніхто б не займався волонтерством».

Водночас російські військовослужбовці та співробітники ФСБ намагаються деморалізувати місцеве населення, поширюючи інформацію, що начебто «це Україна вимкнула електропостачання населених пунктів», а також, що «Харків уже майже окупований росіянами».

Також окупанти посилюють контроль за телефонними та інтернет-мережами. Зокрема, в Харківській області встановлюється обладнання російського мобільного оператора «Мегафон». Впроваджується розрахунок російськими рублями, а місцеве населення агітують виїжджати до рф для здійснення купівлі товарів та ліків.

Раніше ми писали також, що на Ізюмщині російські окупанти викрали відомого українського письменника та волонтера .

Автор: Інна Можейко