Як у Харківській області святкуватимуть Водохреще

18.01.2023 17:57 Суспільство
Жителів Харківської області, які планують 19 січня святкувати Хрещення Господнє, просять утриматися від купання в ополонках.

Зокрема, з таким проханням до місцевих жителів звернулись рятувальники міста Лозова, передає «Слобідський край».

Як розповів мер міста Лозова Сергій Зеленський, цьогоріч у Лозівській громаді немає спеціально облаштованих місць для пірнання в ополонку на Водохрещу, 19 січня. Мешканці громади або підприємці не зверталися з такою ініціативою.

«Рятувальники наголошують, пірнати в невизначених для цього місцях, без нагляду медиків та надзвичайників – небезпечно для життя.  ДСНСівці закликають не нехтувати правилами поведінки на воді. Фахівці цивільного захисту також нагадують про обмеження масових заходів та загрозу ракетних обстрілів», – пише місцеве видання ТРК «Лозова».

У місті Балаклія місцева влада нагадує жителям, що у цьому році відвідування прибережних смуг річок та водоймів на території Балаклійської громади категорично заборонено, перебувати на пляжах небезпечно.

«Наполегливо закликаємо мешканців утриматись цьогоріч від святкування свята Водохреща на пляжах громади. Не наражайте себе та своїх близьких на небезпеку», – повідомили у міськраді.

Богослужіння з освяченням води у Балаклії відбулось 18 січня об 11.00 на площі Ростовецева біля Балаклійського будинку культури. Його провів представник Православної церкви України, священник Сергій Олійник.

В Ізюмському районі також заборонили відвідувати пляжі на Водохреща, повідомили у пресслужбі Боровської селищної ради.

Таке рішення було прийняте у зв’язку з потенційними загрозами, які несуть дії військ країни-агресора на Водохреща, а також з метою дотримання заходів мінної безпеки, адже у прибережній зоні та безпосередньо в воді можуть бути вибухонебезпечні предмети. Крім того, на річках та інших водних об‘єктах Ізюмського району, зокрема і Борівської громади, не облаштовані і не функціонують спеціальні локації для занурення у воду.

У храмах міста Харків з вечора 18 січня розпочнеться вечірнє богослужіння, після якого відбудеться освячення води. 19 січня, на Хрещення, вранці пройде Божественна літургія, а після неї – освячення води. Воду освячуватимуть до вечора у храмах міста та біля джерел. Детальнішу інформацію можна дізнатися у найближчому з храмів.

Тим вірянам, які вирішать зануритися в крижану воду, рятувальники радять робити це у спеціально відведених місцях, де будуть облаштовані рятувальні пости. Їх в області буде 36.

«У цих місцях будуть чергувати наші рятувальники в кількості 3 чоловік, вони будуть забезпечені необхідними засобами рятування. Будуть чергувати поліцейські, представники територіальних адміністрацій громад, щоб забезпечити максимальну безпеку громадян», – сказав начальник відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Харківській області Олександр Губарь.

За його словами, головну загрозу під час Водохрещення становить велике скупчення людей та масове купання в крижаній воді. Особливо за умов нестійкої погоди та відсутності морозів, через що крига втрачає міцність. Нехтування правилами поведінки на річках, озерах та інших водних об’єктах у зимовий час може призвести до трагедії.

Нагадаємо, 17 січня енергетики заживили село Дуванка Золочівської територіальної громади Харківської області. Наразі в ТГ залишаються без світла два населені пункти, де живуть люди. Це села Гур'їв Козачок та Сотницький Козачок.

Нагадаємо також, що у місті Ізюм Харківської області одну з вулиць назвали на честь бійця спецпідрозділу Kraken Руслана Крамаренка.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті

Автор: Галина Гришко