Як зараз перетнути кордон з дитиною: умови спрощено 

13.02.2023 14:46 Суспільство
В умовах воєнного стану вимоги для виїзду дітей (до 18 років) за кордон є спрощеними. Особливо актуальним це є для жителів прикордонних регіонів, таких як Харківська область, які кожного дня зазнають обстрілів з боку рф.

Про це повідомляє "Слобідський край" з посиланням на Довідник Безбар'єрності. 

В умовах воєнного стану значно спростилися вимоги для виїзду дітей за кордон. Відтепер не потрібна нотаріальна згода одного з батьків, яка була обов’язковою у мирний час. Достатньо свідоцтва про народження дитини або її закордонного паспорта, навіть якщо термін його дії закінчився.

У випадку, якщо цих документів немає, один з батьків може внести інформацію про дитину в свій паспорт. Для цього потрібно звернутися до найближчого територіального підрозділу Державної міграційної служби України. Зазначена відмітка у паспорті посвідчує особу дитини, підтверджує її українське громадянство і дозволяє вивезти її за кордон.

У разі, якщо документів немає взагалі або дитина є іноземцем, прикордонники приймають копії документів, які є, або будь-які інші докази, що можуть підтвердити її особу.

Якщо дитину супроводжує хтось із родичів, наприклад, тітка, бабуся, повнолітня сестра, вітчим, їм потрібно мати із собою:

  • документи, які змогли б підтвердити родинні зв’язки з дитиною;
  • або посвідчену згоду від одного з батьків, де зазначено, що саме ця особа вивозить дитину за кордон.

Якщо дітей супроводжують не родичі, то прикордонники вивчають кожну ситуацію в індивідуальному порядку.

Варто зазначити, з 16 років неповнолітній може перетнути кордон самостійно.

Нещодавно ми писали, на Харківщині запрацював портал для пошуку дітей, яких примусово депортували до росії. Платформа надає актуальну інформацію про дітей, які тим чи іншим чином постраждали в результаті бойових дій та війни. 

А також, про інклюзію у воєнний час: як забезпечити дитині індивідуальну освітню траєкторію.  Діти з особливими освітніми потребами швидко втрачають базове відчуття безпеки, що суттєво впливає на їхній настрій, емоційний стан, здатність навчатися та взаємодіяти з іншими. Тому стратегічне завдання дорослих –  побудувати для дитини власний, пристосований для неї шлях до освіти.

Автор: Юлія Гнатченко