Які медичні аналізи можна зробити в лікарнях Харківщини безкоштовно

03.03.2023 12:22 Суспільство
У лікарнях Харківської області пацієнти незалежно від того, чи мають вони декларацію із сімейним лікарем, можуть зробити чотири базові аналізи та п'ять швидких тестів безкоштовно. Також місцеві жителі та ВПО за направленням можуть безоплатно проходити обстеження у вузьких спеціалістів.

«Слобідський край» зібрав питання, що стосуються надання медичних послуг внутрішньо переміщеним особам та місцевим мешканцям, які найбільше хвилюють громади Харківської області під час дії воєнного стану. На ці питання відповіла заступниця директора Департаменту охорони здоров'я Харківської обласної військової адміністрації Жанна Овчарова.

Одним з питань, яке турбує мешканців громад Харківської області, чи потрібно ВПО платити за аналізи та інші медичні послуги, які місцевим мешканцям надаються безкоштовно.

– Ні, але тут потрібно розуміти, що в базовий безкоштовний огляд, до тих послуг, які закладу сплачує Національна служба здоров’я України, входить огляд і деякий перелік базових аналізів і лабораторна діагностика, – відповідає Жанна Овчарова.

Як повідомляє Національна служба здоров’я України, до пакета базових аналізів входять:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • рівень глюкози у крові;
  • загальний рівень холестерину.

А також швидкі тести:

  • на вагітність;
  • на тропонін;
  • на ВІЛ;
  • на вірусні гепатити;
  • на антиген SARS-CoV-2 (тобто COVID-19).

– Усі інші аналізи на амбулаторному рівні можна зробити безоплатно за наявності електронного направлення. Електронне направлення виписує лікуючий лікар – або лікар первинної ланки, або вузький спеціаліст, і тільки якщо це потрібно для встановлення діагнозу або призначення лікування. Пацієнт не може вимагати від лікаря направлення на аналізи, які він хоче зробити за власним бажанням, – зазначають у НСЗУ.

Наприклад, нещодавно Лозівська лікарня придбала сучасне офтальмологічне обладнання, на якому місцеві мешканці за направленням сімейного лікаря проходять обстеження безкоштовно. Внутрішньо переміщені особи без декларації із сімейним лікарем можуть також безоплатно користуватися послугами офтальмологів.

– Якщо необхідно, то сімейний лікар надасть електронне направлення, і, звичайно, пацієнт пройде діагностику безкоштовно. Тому що за цей випадок НСЗУ сплачує кошти лікарні, – пояснює Жанна Овчарова.

Нагадаємо, у січні Харківщина отримала дитячу вакцину проти коронавірусу.

А в деокупованих громадах Харківщини відновили вакцинацію проти коронавірусної хвороби та завезли вакцини CoronaVac та Comirnaty.

Головні новини Харківська область читайте у нас на сайті.

Автор: Олександр Манченко