COVID не зник: на Харківщині збільшилась кількість летальних випадків

03.03.2023 10:20 Суспільство
Найбільшу кількість випадків захворюваності на COVID-19 реєструють серед мешканців Харківського району, в тому числі в місті Харків, вона складає 65 % від загальної кількості зареєстрованих випадків.

Про це кореспонденту медіа «Слобідський край» розповіла головний спеціаліст відділу державного нагляду за санітарним законодавством Харківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Алла Советнікова.

«COVID-19 у Харківській області нікуди не зник, щотижня від нього продовжує помирати більше людей, ніж від грипу та ГРВІ.  Показник летальності  у 2023 році склав 5,4 %, тоді як середній за весь період епіднагляду за COVID-19 – 2,3 %. Відсоток померлих у віковій групі 60+ складає 90,5 %», – зазначила Алла Советнікова.

Так, у 2023 році у Харківській області зареєстровано 815 випадків COVID-19. За січень поточного року зареєстровано 396 випадків. У лютому – 419 випадків. Тобто зростання захворюваності на Харківщині збільшилося на 5,5 %.

За останній тиждень лютого лабораторно підтверджено 100 випадків проти 107 за минулий (інтенсивний показник на 100 тисяч населення 3,57, проти 4,66). Мешканці обласного центру серед захворілих COVID-19 складають 60,0 %.

Найбільше хворих у віковій групі 70+, це 79,4 % від загальної кількості.

«Знизити ризики важкого перебігу та небажаних наслідків допомагає вакцинація, особливо важлива для тих, хто в групі ризику, як-от люди, старші за 60 років. До пріоритетних груп, яким необхідна вакцинація проти COVID-19, належать і особи, які перебувають на діалізі. Вакцинуватись корисно також тим людям, які часто з ними контактують: членам сімей, перевізникам та медперсоналу діалізних центрів, люди, які перехворіли на COVID-19», – пояснює Советнікова.

Також під час війни населення не дотримується маскового режиму в громадських місцях і соціального дистанціювання в сховищах. Алла Советнікова наголошує, що це значно підвищує ризик розповсюдження інфекції в суспільстві, та нагадує, що своєчасне тестування й лікування зменшить ризики розвитку ускладнень у хворого й інфікування ним оточуючих.

Нагадаємо, на початку лютого найвищий показник захворюваності зафіксували у Лозівському районі.

Також нагадаємо, у січні Харківщина отримала дитячу вакцину проти коронавірусу.

А в деокупованих громадах Харківщини відновили вакцинацію проти коронавірусної хвороби та завезли вакцини CoronaVac та Comirnaty.

Автор: Ксенія Карпенко