Борг за комунальні платежі: чи призначать субсидію в умовах війни

11.12.2022 14:50 Суспільство
www.unian.net www.unian.net
Через скрутне фінансове становище у багатьох українців, які мали субсидію, виникла заборгованість зі сплати комунальних послуг. Чи позбавлять людину права на отримання субсидії, якщо є борги за комунальні платежі, – пояснює наш юридичний консультант.

Як відомо, право на призначення субсидії мають сім’ї, в яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання перевищує обсяг визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового платежу, який становить 15 % сукупного місячного доходу членів домогосподарства.

– Наявність заборгованості впливає на призначення субсидії, – підкреслює завідувачка Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова. – Так, субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 680 гривень.

Читайте також: Перетинання кордону особами з інвалідністю: що змінилося

Юристка наголошує, оскільки субсидію призначають строком до дати закінчення опалювального або неопалювального сезону, то наявність заборгованості аналізується органами соціального захисту населення в травні поточного року. Тобто фактично до травня ви мали змогу розраховуватися за комунальні послуги зі зручною періодичністю.

Якщо заборгованість з комунальних платежів не погашена та перевищує 680 гривень, то домогосподарство можуть позбавити субсидії.

Читайте також: В Україні зросла мінімальна пенсія: що змінилося

Юристка радить звернути увагу на те, що за наявності боргу  ви маєте право укласти з постачальником комунальних послуг договір щодо реструктуризації боргу. В разі якщо такий договір буде укладено протягом двох місяців від початку опалювального сезону, то житлову субсидію буде призначено з початку сезону.

Раніше ми писали також про те, які права має робітник у разі простою підприємства