З нового року фермери сплачуватимуть мінімальне податкове зобов’язання за пай

10.12.2022 16:02 Агропром
Нова форма декларації про доходи та майновий стан, що відповідатиме змінам до Податкового кодексу, діятиме в Україні з 1 січня 2023 року.

Про це пише видання «Агро Тренд», повідомляє «Слобідський край».

Мета мінімального податкового зобов’язання – виведення з тіні сільськогосподарської діяльності. Його платитимуть землевласники та землекористувачі, що сплачують з одного гектара податків менше 5 % від грошової оцінки землі.

Не оподатковуються протягом 2022 і 2023 років паї на тимчасово окупованих територіях, територіях, де велися чи ведуться бойові дії, ділянки, засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких розміщені фортифікаційні споруди. Відповідний закон Верховна Рада України ухвалила 15 березня 2022 року.

Що входить у розрахунок мінімального податкового зобов’язання:

  • податок на землю;
  • податок з доходу за продаж урожаю, вирощеного на відповідній ділянці;
  • податок на доходи фізичних осіб;
  • військовий збір із зарплати найманих працівників.

Якщо сплачена сума з гектара землі менша за мінімальне податкове зобов’язання, різницю потрібно буде доплатити до бюджету.

Зміни в декларації про доходи

Форму декларації про майновий стан і доходи доповнили новими додатками про розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, оподатковуваних доходів від продажу майна протягом звітного року та розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за звітний рік.

Якщо земельний пай в оренді, і договір оренди укладено та зареєстровано в установленому законом порядку, мінімальне податкове зобов’язання сплачуватиме орендар.

Нагадаємо, за даними Департаменту агропромислового розвитку ХОВА, тільки на територіях Ізюмського, Куп'янського та частин Харківського, Богодухівського і Чугуївського районів, де велися активні бойові дії, понад 500 тисяч га аграрних земель потребують обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів.

Складні погодні умови завадили аграріям Харківської області зібрати урожай у вересні та жовтні. Зокрема, цьогоріч на полях залишаться зимувати більше половини урожаю кукурудзи та майже п’ята частина соняшнику.

За словами начальника ХОВА Олега Синєгубова, аграрії Харківщини виконували свою роботу в надскладних умовах.