Чи готова Харківщина до коронавірусу — ВІДЕО

04.03.2020 16:12 COVID-19
Фото: esp.md Фото: esp.md
На сьогодні в області визначаються з додатковою закупівлею тест-систем для діагностики коронавірусу, необхідних засобів захисту та додаткового обладнання для інфекційних лікарень.

Через реєстрацію першого в Україні випадку захворювання на коронавірус на Харківщині виникає багато спекуляцій навколо ситуації. Зокрема, з полиць аптек частково зникли захисні маски, а ті, що лишилися, — подорожчали. Про це 4 березня на брифінгу щодо ситуації з коронавірусом на Харківщині повідомив заступник голови Харківської ОДА Михайло Черняк.

— Виникають спекуляції щодо захисних масок, які останнім часом подорожчали. Відповідні силові структури вже знають про такі цінові маніпуляції. У свою чергу в області є комунальне підприємство Харківський обласний аптечний склад, який має в наявності маски та фінансові ресурси на їх придбання,  зазначив Михайло Черняк.

Читайте також: На харківських ринках і в метро вводяться протиепідемічні заходи

Також він нагадав, що користуватися маскою важливо саме для хворої людини, або ж тим, хто контактує з хворим. Здоровій людині носити засіб захисту непотрібно.  

Окрім цього, заступник голови ХОДА розповів про готовність лікарень області до можливої госпіталізації хворих на COVID-19. За його словами, усі 15 опорних лікарень на першому етапі забезпечені необхідним у разі такого випадку. 3 березня до інфекційних лікарень передали монітори пацієнтів, спецобладнання до реанімаційного блока.

— Зараз ми відпрацьовуємо потребу та будемо закупляти усе необхідне, у тому числі тест-системи, яких поки достатньо. Необхідні фінанси в області є. Місто також виділило близько 20 мільйонів гривень. Також триває відпрацювання питання щодо дезінфекції перевізників, — додав заступник голови ХОДА.

Читайте також: У Харкові «швидка» врятувала пенсіонерку, в якої зупинилося серце

Окрім інфекційних лікарень, підготовку, в разі якщо буде захворілий на новий вірус, провели і в обласному Центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Так, на сьогодні в Харкові є три екіпажі «швидкої», які повністю укомплектовані для контактування із хворим на новий вірус.

— Відпрацьовані усі можливі маршрути, у разі якщо хворий звертається до сімейного лікаря або лікаря-інфекціоніста чи викликає «швидку». На сьогодні ми плануємо розширити кількість таких бригад, аби охопити область, — розповів Михайло Черняк.

Також в області працюють санітарно-контрольні пункти в місцях перетину кордону.

Теги: