Чи можуть птахи розносити міни «пелюстки» на Харківщині: коментар ДСНС

01.05.2023 16:50 Суспільство

На деокупованій території Харківської області люди доволі часто знаходять міни не тільки у полях та лісах, а й на власних подвір’ях, городах та навіть у центрі населених пунктів.   

Останнім часом у соціальних мережах почала ширитися інформація, що міни «пелюстки» можуть переносити птахи. Проте речник ДСНС у Харківській області Євген Василенко зазначив, що подібних випадків вони не фіксували, повідомляє «Слобідський край».

«Цю інформацію ми отримали через інтернет-ресурси, але в нас немає підтвердження від місцевого населення, хто б це бачив чи чув. Ми такі дані не фіксували, але теоретично це можливо. Ми будемо ще перевіряти цю інформацію», – говорить Василенко.

Він каже, що міна «пелюстка» досить легка, тому теоретично птах міг би її взяти, проте від натиску вона одразу спрацьовує.

«Міна-пелюстка має вагу 80 грамів, і вона спрацьовує від дотику понад три кілограми. Тобто навіть дотик людини пальцями, якщо трішки придавити й взяти у руки – вона неодмінно спрацює. А якщо птах її візьме до дзьоба, мабуть, у нього тиск більший, тому можливе спрацювання. Але поки це не перевірена інформація. Наразі ми розмовляємо про це, як фантазію», – каже речник ДСНС у Харківській області.

Нещодавно ми писали, що в Ізюмському районі чоловік підірвався на власному подвір’ї. А також, що в центрі Балаклії жінка підірвалася на міні.

Нагадаємо ще, які райони Харкова зараз найбільш заміновані.

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Ксенія Карпенко