Де в Харківській області найсмачніші традиційні страви готують

30.08.2021 15:30 Суспільство
На Харківщині завершився фестиваль-конкурс «Смачного!». У ньому взяли участь більше ста майстрів народної кухні, з яких журі у два етапи визначило шість переможців.

Обласний фестиваль-конкурс традиційних страв, випічки та напоїв Харківщини «Смачного!» розпочався ще взимку: для того, щоб взяти у ньому участь, потрібно було надіслати заявки з рецептами традиційних для Харківщини страв до Обласного центру культури і мистецтва. Умова – це ті рецепти, які побутують у певній місцевості впродовж трьох-чотирьох поколінь. Журі відібрало 21 найцікавіший, які взяли участь у другому етапі.

Фото зі сторінки фестивалю в Facebook

«Ми задоволені – перший крок зробили, – говорить куратор фестивалю Наталія Олійник. – Так, розпочиналося все не дуже енергійно, при підготовці 1 етапу довелося підштовхувати, але всі активні громади (таких більшість) взяли участь у фестивалі. На жаль, є такі, де люди ще «сплять», – наприклад, Куп’янщина, але, сподіваюся, це тимчасово».

Читайте також: Дорога вина та смаку з’явиться в Чугуївській громаді

28 серпня в Обласному центрі культури і мистецтв вирував фестиваль: запахи, кольори, смаки слобожанських страв поєднувались з піснями та жартами: кожний з учасників повинен був не тільки привезти приготовлену вдома страву, але й презентувати її. Чого тут тільки не було: таратута, шпундра, баба-шарпанина, ковбаски картопляні, вареники з пасльону, буцики – навіть тільки назви чого варті!

Фото зі сторінки фестивалю в Facebook

Журі підвело підсумки і визначило по переможцю в кожній з 6 номінацій:

Перша страва – «Голій борщ», який представила жителька  с. Лиман Слобожанської селищної ради Ольга Корнієнко.

Найкращою другою стравою визнано  «Варенички з піском» Віри Токар із  Золочівської селищної ради.

Найкращою випічкою визнано «Налисники з сиром», які зробила Ганна Заможська із с. Лозовенька Балаклійської міської ради.

Найкращою обрядовою випічкою стала «Сирна паска», яку приготувала за традицією с. Скрипаї жителька с. Киселі Олексіївської ОТГ Алла Радионова.

Найкращим напоєм визнано «Квас», який приготувала жителька с. Руська Лозова Дергачівської міської ради Тетяна Фоміна.

Ну і нарешті найкраще «Родинне комплексне приготування» – декілька страв, які складають такий собі традиційний «комплексний обід», – баба-шарпанина, таратута, шпундра, варенуха, якими пригощала жителька  с. Рокитне Нововодолазької селищної ради Люба Собакарь.

«Голій борщ»  – начебто нічого особливого: червона юшка з дрібною рибою. Але смак неперевершений – поєднання борщу з ухою. Насолодився... – ділиться враженнями відвідувач фестивалю, знавець слобожанської кераміки та традиційної української кухні  Анатолій Щербань.  – Не переміг, але мені дуже сподобався капусняк з Кегичівської ОТГ. Капусняків за життя я з'їв море, але цей був особливим. Кислинка від переквашеної капусти та якісне м'ясо, якого було досить багато, зробили цю страву для мене фаворитом серед капусняків».

Фото зі сторінки фестивалю в Facebook

Як запевняють організатори фестивалю, він переслідував не тільки наукову мету – зібрати та зберегти старовинні рецепти, але й популяризувати слобожанську кухню, бо багато хто вважає, що в ній немає нічого, чим можна здивувати, наприклад,  туристів.

Читайте також: Як валківський свищик на всю Україну прославився

«Ми плануємо зробити «Енциклопедію гастрономічної спадщини Харківщини» з відеододатком –  спочатку в електронному, а в перспективі  – в паперовому вигляді, а в подальшому – залучити рестораторів, щоб ці страви  можна було скуштувати у закладах громадського харчування, –  говорить завідуюча відділом дослідження нематеріальної культурної спадщини та креативних індустрій Харківського обласного організаційно-методичного центру культури і мистецтва Оксана Бугайченко. – А що стосується туризму, то ми зараз шукаємо людей, які змогли б на тих чи інших туристичних маршрутах пригощати людей традиційними  слобожанськими стравами».

Фото зі сторінки фестивалю в Facebook

Фестиваль планують зробити щорічним і зараз роблять висновки: що вдалося, що – ні та як його удосконалити. Як розповіли організатори, можливо, наступного року з’явиться ще одна номінація, в якій будуть змагатися знавці слобожанських солінь-маринадів та інших заготовок.