Дорога вина та смаку з’явиться в Чугуївській громаді
Єдиний майданчик
На території Чугуївської громади працюють над створенням унікального для області туристичного майданчика «Місто майстрів». Це багатофункціональний комплекс на території села Клугино-Башкирівка, який має на меті об’єднати місцевих агровиробників і створити привабливу локацію для туриста.
«Місто майстрів» є точкою еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку Слобожанщини», який реалізується в рамках проєкту Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні».
Серед громад Харківщини в розробці гастрономічного маршруту Чугуївська громада стала першопрохідцем. Тут провели три семінари за участю виробників локальної продукції, представників бізнесу, сусідніх громад, громадських організацій, представників Харківського організаційно-методичного центру туризму, а також національних експертів проєкту.
– Три семінари вже відбулися. Ми проговорили стратегічні напрями та план роботи. Своєю чергою Чугуївська міська рада
вирішила внести ініціативу в місцеву програму розвитку культури та в стратегію міста, – розповіла начальниця відділу культури і туризму Чугуївської міської ради Олена Цибульник.
Фото: Семінар-практикум в Чугуївській громаді/Чугуївська міська рада
На сьогодні «Місто майстрів» перебуває в процесі будівництва. Ідея такої локації на території громади належить місцевому підприємцю та очільнику громадської організації «Спілка підприємців міста Чугуїв» Олександру Семенюті. Необхідність створення майданчика, який об’єднає дрібних і середніх агровиробників, підприємець усвідомив, зіткнувшись з труднощами реалізації
продукції.
У 2010 році Олександр на місці сміттєзвалища вирішив побудувати невеличку ферму, аби виробляти екологічно чисті продукти для родини.
– Узяв 1,8 гектара під сільське господарство. Згодом з'явилася ідея вирощувати екологічно чисту продукцію не тільки для своєї сім'ї, але й для продажу. Але з реалізацією виникли проблеми: адже за затратами продукція виходила дорожчою за магазинну, а люди не готові були платити навіть на 10 % більше за середню ціну. Після цього у мене виникла ідея створити майданчик, який би міг об’єднати дрібних ековиробників, а люди б могли приїхати та придбати продукцію, – поділився підприємець.
«Місто майстрів» передбачає будівництво в лісовій зоні мінімістечка, яке буде стилізоване під Середньовіччя. На території
працюватиме ринок, де місцеві малі та середні фермери зможуть продати фрукти та овочі, м’ясо і молоко, а також вино та іншу
продукцію, вироблену власними руками. До слова, Олександр є відомим у місцевих краях виноробом. Планується реалізація й
екзотичної продукції, приміром, равликів.
– Головне, щоб ця продукція була екологічно чистою. Є задум створити навіть лабораторію для її перевірки. Щоб люди могли на
місці упевнитися, що вони придбають винятково якісні продукти, – додав підприємець.
Також тут планується чимало локацій, де проводитимуть екскурсії, майстер-класи та фестивалі. На території працюватимуть ресторан і готель, аби створити для туристів найбільш привабливі умови.
– Зокрема, планується, що будуть працювати місцеві майстри, які виготовлятимуть різноманітну продукцію – від сувенірів до
інструментів, човнів. Майданчик стане можливістю відновлення таких ремесел, як гончарство, ковальство. На місці проводитимуться також майстер-класи для відвідувачів, – розповів про плани Олександр Семенюта.
Окрім цього, комплекс зможе приймати й дитячі табори, для них працюватимуть пізнавальні виставки, коворкінги, майстер-класи, а головне – екологічно чиста кухня для оздоровлення.
Об’єднали кілька областей
Чугуївське «Місто майстрів» – лише одна точка на карті майбутнього еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку Слобожанщини». За словами президента Харківської ГО «Єврорегіон «Слобожанщина» Едуарда Сиромолота, який займається його розробкою, минулого року Харківщина приєдналася до масштабного проєкту Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні».
Цей проєкт допомагає Україні створити дієву систему географічних зазначень (ідентифікація продукту за регіоном його виробництва) відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Зокрема, проєкт має на меті розвинути винний і гастрономічний туризм у регіонах.
– Ми розуміємо, що без маркетингу та без просування продукції неможливо організувати туристичні потоки. Тому, скориставшись європейським досвідом, було вирішено створити туристичний маршрут «Дорога вина та смаку Слобожанщини», який би
об’єднав виробників і зафіксував туристично-привабливі локації на карті, якою б зміг скористатися турист, – зазначив експерт.
Успішним прикладом в Україні є ініціатива «Дорога вина та смаку Української Бессарабії», яка об’єднала одеських виробників і працює сьогодні. Ця ініціатива продемонструвала неабиякий успіх у залученні туристів і, зокрема, у питанні створення робочих місць.
– Головне, що цей проєкт дає підтримку бізнесу. Бізнес розвивається, створює додаткові послуги, взаємодіє з громадами,
і, як наслідок, з’являються нові робочі місця. Йде просування локальної продукції, а значить, й розвиток сільської місцевості, що
на сьогодні є актуальним, – наголосив Едуард Сиромолот.
На Харківщині ж маршрут тільки розробляється. Окрім чугуївської локації, сюди ввійшли екологічні солодощі, які виготовляє Харківська кондитерська фабрика «Сват», а також лабораторія сироваріння, що працює на базі Харківської державної зооветеринарної академії.
Фото: Обговорення участі в проєкті Дергачівської громади/Едуар Сиромолот
Також для співпраці та взаємодії, а у майбутньому й для залучення коштів, учасники проєкту створили Агротуристичний кластер «Сіверський Донець», об’єднавши громади Донецької, Луганської, Сумської та Харківської областей. Сюди ввійшли агровиробники, представники ресторанного та іншого бізнесу, туроператори, громадські організації, громади.
– На Харківщини ми визначили шість громад, де зараз працюємо над виявленням локацій, які ввійдуть у маршрут. Окрім
Чугуївської, це Дергачівська, Малинівська,Чкаловська, Малоданилівська та Солоницівська громади. Проблемою є те, що регіон великий, багато потенціалу, проте він розрізнений. Тому завданням є саме створення єдиного гастрономічного маршруту, яким би міг «зайти» турист, і ефективного партнерства між бізнесом та громадами, – додав очільник громадської організації.