Дорога вина та смаку з’явиться в Чугуївській громаді

06.07.2021 08:50 Чугуїв

Скуштувати якісного вина або крафтового сиру, купити на ринку Середньовіччя екологічно чисту продукцію або ж спробувати себе в різних ремеслах – сьогодні в Харківській області створюють еногастрономічний маршрут для розвитку туризму та підтримки агровиробників.

Єдиний майданчик

На території Чугуївської громади працюють над створенням унікального для області туристичного майданчика «Місто майстрів». Це багатофункціональний комплекс на території села Клугино-Башкирівка, який має на меті об’єднати місцевих агровиробників і створити привабливу локацію для туриста.

«Місто майстрів» є точкою еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку Слобожанщини», який реалізується в рамках проєкту Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні».

Серед громад Харківщини в розробці гастрономічного маршруту Чугуївська громада стала першопрохідцем. Тут провели три семінари за участю виробників локальної продукції, представників бізнесу, сусідніх громад, громадських організацій, представників Харківського організаційно-методичного центру туризму, а також національних експертів проєкту.

– Три семінари вже відбулися. Ми проговорили стратегічні напрями та план роботи. Своєю чергою Чугуївська міська рада
вирішила внести ініціативу в місцеву програму розвитку культури та в стратегію міста, – розповіла начальниця відділу культури і туризму Чугуївської міської ради Олена Цибульник.

Фото: Семінар-практикум в Чугуївській громаді/Чугуївська міська рада

На сьогодні «Місто майстрів» перебуває в процесі будівництва. Ідея такої локації на території громади належить місцевому підприємцю та очільнику громадської організації «Спілка підприємців міста Чугуїв» Олександру Семенюті. Необхідність створення майданчика, який об’єднає дрібних і середніх агровиробників, підприємець усвідомив, зіткнувшись з труднощами реалізації
продукції.

У 2010 році Олександр на місці сміттєзвалища вирішив побудувати невеличку ферму, аби виробляти екологічно чисті продукти для родини.

– Узяв 1,8 гектара під сільське господарство. Згодом з'явилася ідея вирощувати екологічно чисту продукцію не тільки для своєї сім'ї, але й для продажу. Але з реалізацією виникли проблеми: адже за затратами продукція виходила дорожчою за магазинну, а люди не готові були платити навіть на 10 % більше за середню ціну. Після цього у мене виникла ідея створити майданчик, який би міг об’єднати дрібних ековиробників, а люди б могли приїхати та придбати продукцію, – поділився підприємець.