До космосу як на море? Старт комерційним рейсам відкрито!

Promo
23.07.2021 15:59 Суспільство
З дня першого польоту людини у Всесвіт пройшло зовсім небагато часу за історичними мірками. А сьогодні вже почали подумувати про створення космічних туристичних маршрутів і відкриття нового ринку туризму - космічного.

Першими вирішили випробувати себе і показати, що політ у Всесвіт безпечний, два мільярдери і топ-бізнесмена - американець Джефф Безос і британець сер Річард Бренсон. Перший є 57-річним засновником кількох компаній (в тому числі і аерокосмічної Blue Origin), другий - 70-річним засновником Virgin Group, в яку, поряд з трьома сотнями інших, входить і компанія авіаліній.

Як це було

Увечері 11 червня в новинах України прозвучала приголомшлива звістка. З комерційного космодрому Spaceport America стартував шаттл компанії Virgin Galactic, на борту якого, крім команди з п'яти чоловік, перебував Річард Бренсон. У Всесвіт корабель був доставлений White Knight Two - двухфюзеляжним літаком-носієм під назвою VMS Eve. Названий так він був на честь матері Річарда Бренсона.

Ракетоплан від несучого літака відокремився на висоті близько 13700 - 15200 метрів і далі продовжував рухатися самостійно. Для подолання швидкості звуку апарату знадобилося всього 8 секунд. Інші параметри:

- загальний час польоту - близько 2 годин;

- в стані невагомості пасажири перебували приблизно 5 хвилин;

- "стеля" висоти - приблизно 81 кілометр.

Річард Бренсон зумів обійти свого суперника Джеффа Безоса, політ якого намічений на 20 липня. Останній планує відправитися у Всесвіт на своєму власному космічному кораблі. Наскільки засмучений Джефф Безос, важко уявити. Адже він мріяв не тільки бути першим, але і прорекламувати свій Blue Origin. А так всі лаври першопрохідця-мільярдера дісталися його супернику - Річарду Бренсону.

До слова: вже навіть після того, як Бренсон тільки заявив про свій намір летіти в космос, акції компанії Virgin Galactic підскочили на 14%. А що буде далі, можна буде дізнатися в новинах України сьогодні, коли з'явиться така інформація.

Чи можна вважати політ Бренсона космічним

Джефф Безос стверджує, що він не програв Бренсону, оскільки політ останнього не можна назвати космічним. На користь свого твердження він наводить такий аргумент. Судно VSS Unity відноситься до категорії висотних літаків, а не космічних кораблів, оскільки воно піднялось на висоту 81 кілометр. А умовною межею між космосом і атмосферою землі вважається лінія Кармана, розташована на 100 кілометровій висоті над рівнем моря.

У той же час є інша класифікація, представлена FAA. В американському Федеральному авіаційному управлінні вважають, що риса космосу проходить на висоті 80,4 кілометра. На чию користь вирішиться суперечка, ми, ймовірно, дізнаємося пізніше, після польоту в космос Джеффа Безоса.

Теги: