Дві об’єднані громади Харківщини долучилися до програми DOBRE

04.10.2018 16:55 Золочів
Фото: esme.fr Фото: esme.fr
Золочівська та Малинівська ОТГ завдяки підтримці західних партнерів працюватимуть над впровадженням успішних практик децентралізації та розвитком свого потенціалу.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) 4 жовтня оголосило про партнерство з 25 новими об’єднаними територіальними громадами з метою підтримки реформи децентралізації, вмінню ефективно реагувати на пріоритети громадян завдяки належному управлінню ресурсами, підвищенню якості комунальних послуг, стимулюванню місцевої економіки та посиленню залучення громадян до прийняття рішень. Підтримку ОТГ буде надано через програму «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

У конкурсному відборі взяли участь 62 об’єднані громади з Харківської, Івано-Франківської, Тернопільської, Дніпропетровської, Кіровоградської, Херсонської і Миколаївської областей. Кількість населення цих громад складає не менше 5000 жителів. Конкурсна комісія, що складалася з експертів програми USAID DOBRE, Мінрегіону та партнерських проектів з міжнародної технічної допомоги, відібрала 25 об’єднаних громад. Серед громад-переможців конкурсного відбору дві з Харківської області – Золочівська та Малинівська.

– Я приємно вражений бажанням громад прагнути до змін на краще. Цього разу ми відібрали 32 громади-фіналістки, які отримали від нас практичне завдання. 25 з них я хочу привітати сьогодні з перемогою та офіційно заявити про наше партнерство, – зазначив директор програми USAID DOBRE Беррі Рід.
Обрані громади будуть працювати над впровадженням успішних практик децентралізації та розвитком свого потенціалу.

За словами першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди, долучитись до програми DOBRE – це взяти додаткову відповідальність за прийняття рішень. Під час участі у проекті громади шукатимуть можливості – від стратегії розвитку до бачення, куди їм рухатись далі, тощо.

Наразі партнерами програми DOBRE на Харківщині є п’ять об’єднаних громад – Золочівська, Малинівська, Роганська, Старосалтівська та Мереф’янська (останні три громади долучилися до проекту в попередні роки).

Нагадаємо, під час Х Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» Харківська обласна рада підписала Меморандум про співпрацю та взаємодію з організацією Глобал Ком’юнітіз, яка реалізує програму DOBRE.

Довідка

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це п’ятирічна програма вартістю 50 мільйонів доларів, що виконується міжнародною організацією Глобал Комʼюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ. Програма DOBRE працює в 7 областях: Харківській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській.

Читайте також: Якими будуть наступні кроки децентралізації на Харківщині

Андрій Соха