єВідновлення: що робити мешканцям Харківщини, якщо виникли проблеми з документами

12.12.2023 14:22 Суспільство
Фото ілюстративне Фото ілюстративне

Через бойові дії на Харківщині пошкоджено або зруйновано тисячі будинків. Війна розкрила проблему – в багатьох мешканців деокупованих громад регіону проблеми з документами, що заважає їм отримати компенсацію за програмою «єВідновлення».

Про це повідомляє медіа «Слобідський край».

Адвокат Приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Лихачов зазначає, що однією із найпоширеніших проблем, з якими стикаються люди на деокупованих територіях, є відновлення документів, що посвідчують право власності, зокрема:

  • договір, на підставі якого набулося право власності;
  • свідоцтво про право власності;
  • свідоцтво про право на спадщину;
  • судові рішення щодо набуття права власності на нерухоме майно тощо.

Як пояснює Роман Лихачов, якщо один з таких документів виданий після 1 січня 2013 року, то потрібно отримати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. До того ж звернутися можна як через Центр надання адміністративних послуг, так і через онлайн-будинок юстиції або через портал «Дія».

Однак, якщо документ, який підтверджує право власності, виданий до 01 січня 2013 року, необхідно звернутися до державного реєстратора в Центрі надання адміністративних послуг за місцем розташування майна або до нотаріуса, який посвідчував договір дарування, договір купівлі-продажу, видавав свідоцтво про право на спадщину.

У разі, якщо жоден з варіантів не підходить або паперові архіви БТІ згоріли внаслідок бойових дій, залишається лише один варіант – звертатися до суду.

– Власник майна може позиватися про визнання його права власності, якщо це право оскаржується або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, що засвідчує його право власності. Обов’язковою умовою для застосування такого механізму є відсутність іншого, окрім судового, шляху відновлення порушеного права. Рішення суду в такому разі буде правовстановлюючим документом, на підставі якого можна здійснювати реєстрацію права власності, – зазначає Роман Лихачов.

Щоб у суді відновити документ, який підтверджує право власності на нерухоме майно, можна звернутися з такими заявами:

  • заявою про визнання права власності на нерухоме майно;
  • заявою про усунення перешкод у здійсненні права власності шляхом витребування правовстановлюючих документів на майно;
  • заявою про витребування майна з чужого незаконного володіння;
  • заявою про встановлення юридичного факту.

Також з 27 листопада 2023 року подати заяву на компенсацію за зруйноване житло можуть не тільки його власники, але й співвласники. Раніше зробити це могли лише одноосібні власники домівок, що створювало проблеми для людей, які були співвласниками житла. Якщо воно зруйноване, механізму на отримання компенсації не існувало.

Для отримання компенсації потрібно:

  • подати в «Дії» спільну заяву або декілька окремих від кожного співвласника;
  • дочекатися, коли комісія органу місцевого самоврядування опрацює її та визначить суму компенсації для кожного співвласника;
  • кожен зі співвласників отримає окремий житловий сертифікат у «Дії». 

Його можна буде використати, щоб самостійно придбати нову квартиру чи будинок. Також є можливість об’єднати житлові сертифікати з іншими людьми, щоб придбати нове спільне житло.

Щоб скористатися сертифікатом, потрібно припинити право власності на знищений об’єкт нерухомості за згодою всіх співвласників. Робити це необхідно тільки після того, як кожен зі співвласників отримає житловий сертифікат.

Нагадаємо, масштабний збій у роботі мобільного оператора Київстар стався зранку 12 грудня майже у всіх регіонах країни, включаючи і Харківську область.

А ще ми писали про те, що програма «єВідновлення» змінює формат і умови.

Автор: Олександр Манченко