Фонд Дениса Парамонова допомагає лікарням на Харківщині та простим українцям

08.01.2024 13:19 Суспільство
Меценатська організація оснащує лікарні/Благодійний фонд Дениса Парамонова Меценатська організація оснащує лікарні/Благодійний фонд Дениса Парамонова

За три роки існування Благодійний фонд Дениса Парамонова перетворився з локальної меценатської організації, що діяла в межах Харківщини, на всеукраїнську. Наразі Фонд допомагає деокупованим територіям України і, зокрема, Харківщини – цивільному населенню, лікарням, бібліотекам. Для забезпечення медзакладів влаштовують благодійні вечори та різноманітні акції, щоб зібрати якомога більше грошей для закупівлі медичного оснащення.

Під обстрілами розвозили допомогу

У липні 2020 року бізнесмен Денис Парамонов заснував меценатську організацію, яка за короткий період свого існування успішно реалізувала близько сотні проєктів та програм у різних сферах – історико-культурній, науково-освітній, медичній, правозахисній, соціальній, духовній та фізкультурно-спортивній. Хоча Фонд існує лише три роки, сам Денис Парамонов, який є власником холдингу SMK Group, займався благодійністю ще з часів старту свого бізнесу. І якщо на той час допомога була точковою, то наразі Фонд працює фактично в межах усієї країни. Для прикладу, завдяки Фонду Дениса Парамонова оснащено дорогим обладнанням лікарні у 20 областях країни.

За останні два роки меценатська організація на вимогу часу значно змінила свої пріоритети діяльності. Наразі допомога надається жителям деокупованих територій, тим, хто перебуває на лінії розмежування, та лікарням по всій Україні.

– Наприкінці лютого 2022 року ми поставили для себе завдання просто не дати харків’янам померти від голоду. Ми отримували багато запитів від медзакладів, ветеранських організацій... Просто люди знаходили наші особисті номери та просили допомогти. На той час магазини були пусті або просто закриті, практично ніхто не був готовим та не робив якісь запаси їжі, ліків. Тож разом з нашим партнером «Салтівським м’ясокомбінатом» ми допомагали чим могли. Часто бувало так, що прямо під обстрілами розвозили допомогу та роздавали її прямо з машин, – зазначили у Фонді Дениса Парамонова.

Допомогли 15 тисячам сімей

Благодійний фонд Дениса Парамонова отримував чимало запитів від жителів сіл Харківської області, які практично цілодобово перебували під обстрілами. Їм не вистачало їжі та ліків. Переважно в таких селах жили лише старенькі та самотні люди. Тоді благодійники вирішили спрямувати свої сили на підтримку саме цих людей, адже вони фактично виживали за рахунок власного домашнього господарства. Нехай у таких селах живе декілька людей чи декілька сотень – усі вони отримували допомогу. Такі виїзди, до речі, регулярно тривають і досі. Загалом за два роки благодійникам удалося допомогти близько 15 тисячам українців з 70 деокупованих міст та сіл.

– Ми приїжджаємо до найбільш віддалених населених пунктів. Куди здебільшого ніхто їхати не хоче. Це і такі населені пункти, які практично стали привидами. Хоча вони розбиті та розкрадені, але люди повертаються додому. Їх не лякає відсутність світла, води, газу та зв’язку, а нас – їх віддаленість та постійна небезпека, – підкреслили у Фонді.

Фонд Парамонова допомогає деокупованим громадам

Допомога жителям деокупованих громад/Благодійний фонд Дениса Парамонова

Проєкт, який рятує життя українців

Ще одним пріоритетним напрямком діяльності благодійного фонду є допомога медичним закладам України. У меценатській організації не з чуток знають, що навантаженість на лікарні та, власне, лікарів наразі колосальна. Чимало закладів мають великі потреби в обладнанні, яке їм просто не під силу придбати самостійно.

Саме тому в листопаді 2023 року Фонд Дениса Парамонова спільно із SMK Group розпочали благодійний проєкт «Велике серце». Мета проєкту дуже проста – кожен може долучитися до покращення надання медичних послуг не тільки у великих містах, а й у маленьких селах. Для цього лише потрібно придбати благодійну наліпку в мережі магазинів SMK Group: «Київський м’ясокомбінат», «Салтівський м’ясокомбінат», «Богодухівський м’ясокомбінат» та «Рулька». Цей проєкт наразі діє в магазинах Харківської, Полтавської, Запорізької, Київської, Чернігівської, Сумської, Одеської, Дніпропетровської та Житомирської областей. Кошти, які вдасться зібрати завдяки проєкту, будуть використані виключно на підтримку лікарень країни.

– Разом з партнерами ми вже забезпечили новітнім медичним обладнанням багато медичних закладів. У цьому напрямку ми будемо лише нарощувати наші зусилля. «Велике серце» допоможе нам охопити підтримкою ще більше українських медичних медзакладів, адже здоров’я нації має бути пріоритетним для подальшого розвитку країни, – наголосив засновник меценатської організації Денис Парамонов.

Власний «Бентлі» – на благодійність

Фонд Дениса Парамонова регулярно проводить різноманітні акції або ж благодійні програми заради збору коштів для закупівлі медичного оснащення для лікарень. Наприклад, улітку 2023 року меценат Денис Парамонов ініціював благодійну акцію, аби привернути увагу до потреб лікарень та їхнього забезпечення. Для цього засновник Фонду віддав на благодійність своє авто – «Бентлі». Мета акції полягала в тому, щоб кожен бажаючий стати власником автівки преміум-класу донатив 500 гривень на спеціальний рахунок. Згодом «Бентлі» розіграли серед учасників. Тоді до акції долучилося багато людей, і загалом вдалося зібрати понад 2,7 млн гривень. Усі кошти використали для забезпечення лікарень країни.

А одним з найяскравіших прикладів підтримки медзакладів став благодійний вечір до 20-річчя SMK Group, що відбувся на початку осені 2023 року. Для учасників заходу розігрували ексклюзивні лоти – жилет SMK Group з автографом Дениса Парамонова, картину в єдиному екземплярі «Родина SMK» та картину Андрія Копчака «Таємниця вічності». До речі, останній витвір мистецтва був у власній колекції Дениса Парамонова, але меценат без вагань віддав полотно на благодійність. У результаті благодійного вечора було зібрано один мільйон гривень. Усі гроші також пішли на закупівлю медичного оснащення для лікарень країни.

Завдяки подібним акціям чи благодійним заходам медзаклади України отримали УЗД-датчики, операційні столи, електрокардіографи, тонометри, прилади для скринінгу слуху малюків та електрохірургічні апарати, дефібрилятори, мікроскопи. На Харківщині Балаклійській лікарні передали чотири фетальні монітори, за допомогою яких відслідковується розвиток плоду в утробі матері. Чугуївській лікарні подарували портативний ультразвуковий сканер, планшет, автоматичний зовнішній дефібрилятор і 15 апаратів для автоматичного вимірювання тиску.

Підтримали майже 200 лікарень

Здебільшого медзаклади звертаються до Фонду Дениса Парамонова самостійно та кажуть про свої потреби. Як-от Валківська центральна районна лікарня, якій була потрібна допомога в ремонті вхідної зони та коридору.

– Жодних роздумів з нашого боку на це прохання не було, адже, окрім місцевих жителів, Валківська лікарня обслуговує дуже багато переселенців з інших областей. Тож тепер пацієнти медзакладу можуть користуватися оновленою вхідною зоною лікарні. До того ж тепер ця частина будівлі має не лише естетичний вигляд, але й допомагає в теплозбереженні, – розповіли у Фонді.

Загалом на ремонт у Валківській центральній районній лікарні було виділено 200 тисяч гривень. Також на Харківщині меценатська організація долучилася до надання медобладнання для лікарень у багатьох населених пунктах, зокрема у Куп’янську, Шевченковому, Ізюмі, Боровій, Богодухові та інших.

– Ми продовжуємо працювати над тим, щоб якомога більше лікарень країни отримували все необхідне для якісного лікування пацієнтів. Наразі Харківщина як ніколи потребує уваги з боку меценатських організацій. Тож ми завжди разом долучаємося до цієї благородної місії, – зауважили у Фонді Дениса Парамонова.

«Заради цього варто жити»

На 2024 рік меценатська організація має багато планів та проєктів. Головне те, що допомога людям і різноманітним закладам буде лише нарощуватися та масштабуватися.

Багато уваги також приділяється дітям, які потребують допомоги, але їхні батьки не в змозі справитися самостійно. Наприклад, Фонд Дениса Парамонова здійснив мрію хлопчика з Печенігів на Харківщині. Дитині вкрай потрібен був ноутбук для навчання, адже досі триває дистанційне навчання. Хлопчик живе з братом та мамою у будинку бабусі, а їхня власна оселя практично знищена через ворожі обстріли.

– Ця історія надихнула нас на втілення мрії Назарчика. Його мама самотужки виховує двох синів, а придбати дорогий ноутбук їм наразі не під силу. Тому до Дня Святого Миколая ми вирішили зробити мрію хлопчика реальністю, подарувавши йому новенький ноутбук, – зазначили у меценатській організації.

У Фонді окремо наголошують, що їхня робота направлена, зокрема, і на допомогу тим, хто потрапив у біду і не може самотужки з нею впоратися.

– Все у пам’яті закарбовується, адже живемо в історичні часи. Кожен виїзд на деокуповані території, кожен візит з медоснащенням у лікарню, кожне обличчя. Кожен дзвінок на гарячу лінію, кожен лист. І ми дуже вдячні людям за зворотний зв’язок. Так приємно читати в тих же соціальних мережах, що за допомогою оснащення, яке ми передали, врятували життя. Заради цього варто жити, – резюмували у Фонді Дениса Парамонова.

Автор: Тася Руднєва