Група інвалідності – не предмет для торгівлі: на Харківську обласну МСЕК очікує перевірка

13.10.2023 12:56 Суспільство

Наступного тижня, в рамках рішення РНБО, на Харківську обласну МСЕК очікує прицільна перевірка. Зокрема, будуть перевірені рішення про встановлення інвалідності.

Про це повідомляє «Слобідський край» з посиланням на МОЗ.

Наступного тижня в Харківській обласній МСЕК будуть перевірятися рішення про встановлення інвалідності.

«Після результатів перевірки буде не просто проведена оцінка дій Харківської МСЕК, а винесені конкретні рішення і конкретні особи понесуть відповідальність. Кожен, хто намагатиметься принизити героїв, кожен, хто до своєї посади і повноважень додає зверхнє ставлення і корупційну складову – буде жорстко покараний. Група інвалідності – не предмет для торгівлі. Є чіткі критерії, за якими вона встановлюється. Але найважливіше – повага до героїв, до тих, хто захищає нас на фронті, – не важливо, місяць, рік чи 9 років цієї війни. Кожен, хто отримав поранення, яке призвело до інвалідності, повинен бути впевнений у підтримці держави, а не в знеціненні та приниженні», – повідомили в МОЗ.

У Міністерстві нагадали про конкретний випадок, який набув розголосу минулого року. Зокрема, військовослужбовцю було встановлено 3 групу інвалідності. Через звільнення з лав ЗСУ на початку серпня його документи повторно надійшли до Харківської МСЕК № 3. Найближчим часом буде проведено оцінку правомірності встановлення зазначеної групи інвалідності представниками Харківської МСЕК. Усі необхідні документи, а також медичні висновки вже направлено до Центральної МСЕК МОЗ України.

«Відріж ногу – отримаєш групу, це не інцидент, це вирок радянській системі», – зазначили у Міністерстві.

Нагадаємо, у 2025 році МСЕК буде ліквідовано і повністю змінено підходи до проведення експертизи та встановлення інвалідності. 

Раніше ми писали, хто має право встановити інвалідність внаслідок війни. Як пояснила кореспондентці медіа «Слобідський край»  юристка Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, встановити інвалідність внаслідок війни можуть лише окремим особам.