Хто має право встановити інвалідність внаслідок війни на Харківщині

27.03.2023 15:19 Суспільство
sud.ua sud.ua

Унаслідок війни чимало жителів Харківської області отримали поранення, ушкодження та, як наслідок, інвалідність. 

 

Як пояснила кореспондентці медіа «Слобідський край»  юристка Харківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Макеєва, встановити інвалідність внаслідок війни можуть лише окремим особам.

– Порядок надання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, чітко закріплює перелік осіб кому він надається. Серед даного переліку цивільних осіб немає, окрім волонтерів, працівників підприємств та організацій, які залучались до участі в забезпеченні оборони України із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі й стримування збройної агресії російської федерації, – зазначила Анастасія Макеєва.

Для отримання цього статусу можуть звернутися особи, які отримали інвалідність внаслідок контузії, поранення, каліцтва або захворювання, що було отримано внаслідок безпосередньої участі у бойових діях.

Приблизний пакет документів для встановлення інвалідності внаслідок війни такий самий, як і для цивільних осіб. А також до переліку необхідно додати довідку військово-лікарської комісії (ВЛК) і свідоцтво про хворобу від ВЛК; витяг з наказу командира військової частини про звільнення з військової служби.

Нагадаємо, з 1 квітня будуть перераховані пенсії для тих пенсіонерів, які працюють. А також, соціальні державні виплати отримують майже 21 тисяча жителів Харківської області, які належать до категорії дітей з інвалідністю або осіб з інвалідністю з дитинства. Раніше ми писали, що у зв’язку з воєнним станом в Україні було спрощено процедуру встановлення та продовження статусу особи з інвалідністю. 

Головні новини Харківська область читайте на нашому сайті.

Автор: Анастасія Хушану