Харківські медики назвали ймовірні причини отруєння людей у ресторані

23.06.2021 12:45 Суспільство
Слово і діло Слово і діло
23 червня в Харківському обласному центрі контролю та профілактики хвороб розповіли про перші результати перевірки ресторанів «Мафія» та «Якіторія».

Як повідомили в обласному центрі контролю, станом на 23 червня кількість людей, що отруїлися в Харкові, зросла до 89.
Серед хворих – 19 дітей.

Загалом 69 людей перебувають у лікарнях області. Це міська клінічна лікарня № 31, міська дитяча клінічна лікарня № 19, міська лікарня № 3, а також Краснокутська та Валківська центральні районні лікарні. Ще четверо осіб лікуються амбулаторно. 

Читайте також: У Лозовій рятувальники допомогли пенсіонеру, який напоровся на металевий дріт. Відео

Окрім цього, медики зареєстрували нових хворих в іншій області. Зокрема двоє осіб, що отруїлися, є жителями Луганська. 16 червня вони перебували у відрядженні та вживали суші в харківському ресторані «Якіторія».

Також у центрі повідомили, що ймовірною причиною виникнення спалаху було вживання неякісних харчових продуктів (суші), які були виготовлені без дотримання вимог санітарного законодавства.

Так, за результатами бактеріологічного обстеження хворих у 42 осіб (у тому числі двох працівників закладу) медики знайшли бактерію сальмонели.

Ще в шести працівників було виявлено патогенний стафілокок. Також в одного хворого виділено патогенну кишкову паличку, а у шести –  умовно-патогенні збудники.

Бактерію сальмонели виявили й на кухонному приладді та харчових продуктах, які знаходились у ресторані.  Також на кухні ресторану знайшли іншу бактерію, що є збудником пневмонії. 

 Обставини, що сприяли виникненню спалаху, та джерело інфекції встановлюються. Нагадаємо, спалах отруєння у Харкові стався 17 червня. 18 червня у поліції повідомили, що слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом масового отруєння харків'ян. 

Автор: Олена Загребельна