Харківські науковці – чемпіони світу з науки

Promo
28.08.2023 12:45 Суспільство
Фото: Харківський національний автомобільно-дорожній університет Фото: Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Цьогоріч упродовж серпня у м. Дубаї проходив перший чемпіонат світу з науки. Ця визначна подія в царині світової науки проводилася за рахунок міжнародного гранту в еквіваленті EUR 1,2 млн, наданого International Historical Biographical Institute за фінансової підтримки ОАЕ, Італії, Болгарії, США, Ізраїлю, Китаю, а також залучення благодійних внесків. Перший чемпіонат світу з науки об’єднав 1236 учасників із 69 країн світу, які змагалися в 38 галузях науки в індивідуальному та командному заліках.

У складі неупередженої суддівської команди – понад 30 Нобелівських лауреатів! Для вирахування результатів було використано надсучасну технологію GLOBES із застосуванням штучного інтелекту, за підсумками котрих нагороди здобули 360 учених з усього світу. Україну представляли 108 науковців (8,74 % від їх загальної кількості): 63 команди та 45 індивідуальних учасників. Нагороди отримали 38 команд та науковців з України, що становить 10,56 % переможців і призерів чемпіонату.

Єдиною командою України, яка удостоїлася золотих нагород цього міжнародного заходу та звання чемпіонів світу з науки, стала команда Харківського національного автомобільно-дорожнього університету в складі заслуженого діяча науки і техніки України, проректора з наукової роботи, д.  е. н., професора Іллі Дмитрієва; лауреата Премії Верховної Ради України, деканеси факультету управління та бізнесу, д. е. н., професорки Інни Шевченко; завідувачки кафедри економіки і підприємництва, д. е. н., професорки Оксани Дмитрієвої, а також здобувачки вищої освіти першого (бакалаврського) рівня освіти за ОПП «Економіка» Кіри Стогул. Науковці ХНАДУ презентували англійською мовою наукову роботу «Інноваційна трансформація транспортної системи», де висвітлено наявний досвід і перспективи інноваційної трансформації транспортної системи України в умовах воєнного стану. Крім команди-чемпіонів, Харківський національний автомобільно-дорожній університет представляли ще дві команди (команда доцента кафедри менеджменту, к. е. н. Надії Бочарової, а також команда доцента кафедри будівництва та експлуатації автомобільних доріг ім. О. К. Біруля, к. е. н. Яни Догадайло), які вибороли срібні нагороди першого чемпіонату світу з науки. Серед команд закладів вищої освіти України, які брали участь у командному заліку цього чемпіонату, Харківський національний автомобільно-дорожній університет посів перше місце, вперше зробивши колосальний внесок у входження України до топ-10 країн-лідерів з науки. За підсумками загальнокомандного заліку цьогорічного чемпіонату світу з науки рейтинг країн такий: перше місце здобув Китай, друге – США, третє – ОАЕ, четверте – Індія, п’яте – Франція, шосте – Велика Британія, сьоме – Бразилія, восьме – Ізраїль, дев’яте – Україна і десяте місце посіла Австралія.

Перший чемпіонат світу з науки. Диплом Харківського національного автомобільно-дорожнього університету

Успіх команд Харківського національного автомобільно-дорожнього університету є закономірним підсумком цьогорічних досягнень: у першому Міжнародному науковому чемпіонаті країн Європи, Азії та Африки, що проходив у лютому 2023 року, доц. Надія Бочарова здобула срібло в особистому заліку, а команди проф. Іллі Дмитрієва та доц. Яни Догадайло отримали бронзові нагороди. Високі наукові результати учасники команд ХНАДУ показали також на всеукраїнському та регіональному рівнях. Так, проф. Оксана Дмитрієва стала переможцем Всеукраїнського конкурсу «Молодий вчений року» Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України (травень, 2023) та лауреаткою Національної премії «Найкраща українка в професії» (червень, 2023); проф. Інна Шевченко перемогла в номінації «Наукова діяльність» міського конкурсу «Молода людина року» Харківської міської ради (червень, 2023), а здобувачка Кіра Стогул стала призеркою міжнародного конкурсу студентських наукових робіт «Управлінські, соціальні та поведінкові науки у реалізації засад сталого розвитку» (травень, 2023).

Дякуємо талановитим харківським науковцям за зміцнення міжнародного авторитету Харківщини і бажаємо їм подальших досягнень у царині науки і освіти!