Історія бійця Залізної бригади, який брав участь у визволенні Харківщини

29.03.2024 18:00 Суспільство
Фото: 3 окрема танкова Залізна бригада Фото: 3 окрема танкова Залізна бригада

Молодший сержант В’ячеслав з позивним «Медвідь» – військовослужбовець 3-ї окремої танкової Залізної бригади, яка у 2022 році брала участь у Харківському контрнаступі. Воює чоловік з початку повномасштабного вторгнення. Свій перший бойовий досвід отримав поблизу Ізюма, а пізніше пройшов стажування у Великій Британії.

Історію військовослужбовця медіа «Слобідський край» розповіли у пресслужбі 3-ї окремої танкової Залізної бригади.

В’ячеславові – 29, він родом із Черкащини. Маму Славко втратив, коли йому було лише два роки, тож хлопця виховували бабуся, сестра і батько. Закінчивши школу, юнак подався в училище, де оволодів фахом зварювальника, а потім розпочав трудовий шлях. У 2013 році чоловік одружився, зараз має двоє дітей – сина та доньку. У 2016 році В’ячеслав вирішив піти служити в ЗСУ за контрактом.

– Хотілося бути в обороні держави, бути корисним Україні як воїн. Адже багато моїх знайомих на той час уже були в АТО. Я став на захист українських рубежів на Донеччині, успішно відслужив навідником БМП у піхоті та за три роки повернувся до цивільного життя, – розповідає чоловік.

24 лютого 2022 року застало його в Черкасах, де тоді працював. О шостій ранку зателефонував шеф з роботи й без пояснень сповістив, що завод працювати не буде – з технічних причин.

Молодший сержант В’ячеслав

– А я ще не знав новин. Вийшов з кавою на балкон та побачив дві ракети, які пролетіли просто наді мною. Швидко довідався, що до чого, зібрав сім’ю і відвіз їх усіх у село. Сам вранці наступного дня був у військкоматі, а надвечір вже служив у 3-й танковій, – згадує В’ячеслав.

14 березня він зі своїм підрозділом потрапив під Ізюм на Харківщині, де тоді точилися запеклі бої. Вже 15 березня – перше бойове завдання та перший бойовий вихід.

– Усе пройшло на адреналіні. Не думалося «страшно – не страшно», було якесь незрозуміле відчуття. Хоча потім хвилювання завжди з’являлося перед виходом. Але водночас ти чітко усвідомлював, що маєш зробити, – ділиться боєць.

В’ячеслав переконаний, що сила українського воїна – в його мотивації.

– Важливо, що вдома є кому чекати з фронту. А ти стоїш і стоятимеш, щоб ворог не дістав до твого дому, до твоєї сім’ї, – каже чоловік.

«Медвідь» пройшов стажування в одному з військових навчальних центрів Великої Британії.

– Їхня система підготовки сержантів більше орієнтована на швидкість і оперативність бойової роботи. Цінними стали навички, які ми набули, наприклад, стосовно проведення зачисток у кварталах населених пунктів. Це потрібно в умовах нашої війни, – говорить військовий.

В’ячеслав з позивним «Медвідь»

А ще В’ячеслав упевнений – нині у війську зможе знайти себе кожен.

– Усі спеціальності є важливими, різна робота дає користь. Треба й куховарити, й колоди тягати – не всім же з автоматом бігати. Можна розподілити навантаження й за віком: 30-річний боєць, зрозуміло, є фізично витривалішим за 50-річного. Проте у спілкуванні вікової різниці не відчувається, – розповідає чоловік.

Найбільше він мріє про перемогу та повернення до сім’ї, свого надійного тилу.

В’ячеслав з родиною

Раніше ми писали про Макса з позивним «Мент» – військовослужбовця 113-ї окремої бригади Сил ТрО. Чоловік навчався в Куп’янському автотранспортному коледжі. Потім три роки служив у 92-й бригаді. Після цього вирішив змінити сферу діяльності й пішов працювати у поліцію.

А також про Сергія з позивним «Моделіст», він старший лейтенант 5-ї Слобожанської бригади НГУ. Навчався в Харківському національному університеті імені Каразіна, там закінчив військову кафедру. Чоловік працював у поліграфії, має кохану дружину та сина.

Та про Євгена – командира роти в 92-й ОШБр. Чоловік родом з Донецької області. Там навчався в суворівському училищі, а потім вступив до Харківського університету імені Ярослава Мудрого та здобув юридичну освіту. Він міг не ставати до лав ЗСУ, але пішов через власні переконання та відчуття морального обов’язку перед країною.

Автор: Ксенія Карпенко