Його війна: мінометник зі «Спартана» нищить загарбників під Бахмутом

09.03.2023 12:17 Суспільство
Він п’ять років боровся за українське громадянство дружини-волонтера. Він вистояв десятигодинну чергу, аби піти на фронт вслід за сином. Він за місяць перетворився з інженера на кваліфікованого мінометника. Гвардієць «Спартана» «Інженер» розповів про свою війну проти путіна.

Про військову роботу гвардійця-мінометника  розповідає «Слобідський край» з посиланням на Східне оперативно-територіальне об'єднання НГУ.

Темна степова ніч. Гвардієць «Інженер» отримав координати цілком досяжної для міномета 120 мм цілі. Її методично відпрацювали та перейшли у схов. Мине небагато часу – і знов на поверхню, працювати по новій цілі, яку відшукала аеророзвідка бригади. 

гвадієць Інженер зі "Спартану"

Це  – його війна. «Інженер» розповів, за яких обставин потрапив на фронт та що з цього вийшло.

 – Прокидаємося від того, що росіяни роздовбують нам місто. Дружина побігла у магазин цілодобовий, поки черга не зібралася, продуктів закупитися. А я почав збирати речі до військкомату. Вона повертається і приносить лист з Офісу Президента, де повідомляється, що Указом Президента їй надано українське громадянство. Це сталося вранці 24 лютого 2022 року! Я кажу: «Ти бачиш, як урочисто тобі вручають повідомлення!!!» 
Вона в мене волонтерка, я, її чоловік, у Національній гвардії! Син наш у 53-й бригаді рубається під Бахмутом. Донька у Національній поліції! Коротше, повний набір! Яким чином вона зможе з'їздити в росію та і відмовитися від громадянства, ніхто не уявляє. З'їздити в країну, де, припустімо, є посольство, теж неможливо, бо її паспорти російські вже прострочені, бо ми боремося за українське громадянство років п'ять. Пройде ще рік, і автоматично термін цей буде вичерпано, і Указ Президента втратить свою силу, – пояснює  «Інженер», ця згадка зачепила його за живе. 

Він згадує, як щойно розвиднілося, він дістався найближчого військкомату. Те що він побачив – не забуде ніколи.

 – Запитав:  «А де тут пред'являють документи?» Відповідають:  «Нічого не потрібно пред'являти. Ось – автобус, сідай!!» І мене висадили у військовій частині 3017. Черга була, як у мавзолеї! На кожного витрачали біля кожного столика секунд 5-6. Але стояв у черзі 10 годин! Підходили автобуси, випльовували нові порції людей. У черзі спостерігались бійки. Якщо хтось намагався пролізти без черги, то йому могли натовкти пику! Бо вже ж припікало! Десь там уже, у нас на окружній, почалися бої! Щось уже прилітало! Хотілося взяти швидко автомат і якось визначитися. У результаті отримали зброю, спорядження і приїхали в розташування десь о пів на першу ночі. Сірниками підсвічували і припасовували амуніцію, набивали БК. З більшістю своїх товаришів по службі, мобілізованих, познайомився в черзі. Там же зустрів свого друга, з яким дружимо з 1989 року.  «Археолог» – дуже цікава людина, вже офіцер, командир взводу в піхоті у нас, – згадує той перший день «Інженер». 

У цивільному житті  «Інженер» працював у будівельній сфері. Його навички знадобилися і тут, на війні:  багато фортифікаційних споруд у Харкові, Черкаській Лозовій, Руській Лозовій, Удах були зроблені за його участю. Та незабаром довелось перекваліфікуватися – війна диктує власні вимоги.

 – Було поставлено завдання командиром мінометної батареї опанувати спеціальність мінометника. Я раніше до мінометів відношення не мав, але все вийшло. Проте жодної зацікавленості до цілі не маю. Я вважаю за краще не бачити того, що там відбувається після влучання, – ділиться  «Інженер». 

Наразі  «Інженер» з побратимами воює на Бахмутському напрямку. Колеги-артилеристи схвально відгукуються про результати роботи його невеличкої, але ефективної команди. 

Гвардійці бригади  «Спартан» є питомою складовою Сил оборони України, вони професійно нищать російських загарбників на східних рубежах, мужньо б’ються за волю та суверенітет українських земель. 

Працюють мінометники "Спартану"

Нагадаємо, у Харківській області стартував набір до «Гвардії Наступу». Приєднатися до формувань кличуть умотивованих та патріотичних громадян, які братимуть участь у звільненні тимчасово окупованих територій. Варто зазначити, що кампанія – не є мобілізацією населення, а кожен доброволець зможе самостійно обрати бригаду, до якої хоче долучитися

Записатися до нових, добре оснащених та підготовлених штурмових підрозділів «Гвардії наступу» можна у 10 Центрах надання адміністративних послуг Харківської області.

Нещодавно у Харківській області на одному з полігонів пройшли навчання добровольців в умовах, наближених до бойових.

Головні події Харківська область читайте на нашому сайті.

 

Автор: Інна Можейко