Корисні сервіси для українців в умовах воєнного стану

22.03.2022 17:50 Суспільство
"Слобідський край" зібрав для своїх читачів декілька сервісів, які можуть знадобитися в умовах воєнного стану та бойових дій. Більшість сервісів корисні як для жителів Харківщини, так і для інших регіонів. Наприклад, куди звертатися, якщо в магазині не приймають карту або завищують ціни

Найбільша кількість корисних сервісів, якими можуть скористуватися українці в умовах такого важкого часу, створені спеціально для месенджеру Telegram. Це обумовлено тим, що Telegram дає можливість дуже просто, буквально у 2-3 натиски створити чат-боти та з такою ж безумовною простотою скористуватися ними.

Нам по дорозі

Цей бот створено для того, щоб створити зв'язок між власниками автомобілів, які збираються поїхати з пункту А в пункт Б, та звичайними українцями, які шукають можливості дістатися того ж пункту Б. У сучасних умовах підібрати попутників з області, де ведуться бойові дії, цілком може вважатися рятуванням життів.

Якщо ви маєте автівку та готові взяти попутників, натискаєте на кнопку «Я маю авто», обираєте звідки та куди їдете, скільки маєте вільних місць. Після цього бот надсилає вам контакти людей, які потенційно підійдуть для поїздки з невеликим коментарем-уточненням.

Якщо ж ви шукаєте авто, загальний принцип не змінюється: обираєте початкову та кінцеву точку маршруту, кількість необхідних місць, залишаєте невеликий коментар, у якому прописуєте, який багаж маєте, чи їдете з дітьми або тваринами, чи іншу важливу для водія інформацію.

StopOverpriceBot

Офіційний телеграм-бот, який створено Бюро економічної безпеки задля того, щоб виявляти випадки необґрунтованого завищення цін під час воєнного стану. Бот орієнтовано на випадки завищення цін на товари повсякденного вжитку, послуги або житло для переселенців. 

Щоб скористатися ботом, достатньо натиснути «Подати скаргу», обрати вашу область та вказати місто, адресу, дату і час події. Після цього БЕБ обіцяє оперативно відреагувати.

Не працює термінал info

Назва боту говорить сама за себе. Він покликаний задля того, щоб фіксувати відмови підприємців від розрахунку карткою при оплаті товарів або послуг, а також дані про постачальників, які відмовляються приймати оплату таким способом. Достатньо просто вказати назву місця, в якому відмовили в розрахунку карткою, його адресу та за можливості ЄДРПОУ.

Турбота

Медичний бот, який використовується для того, щоб знаходити лікарів для пацієнтів, які потребують медичної допомоги. Сервіс повністю безплатний. Тут лікарі можуть проводити онлайн-консультації для пацієнтів, а пацієнти, своєю чергою, можуть звернутися до довідника для самодопомоги.

Прихисти Українців

Бот працює за тим самим принципом, що й Турбота та Нам по дорозі. Користувач відповідає на декілька питань для уточнення даних. У цьому випадку це ім'я, контактний номер та область, у якій шукають можливість зупинитися. Далі бот підбирає потенційні варіанти та зв'язує людей, які готові надати притулок, з тими, хто цей притулок шукає.

Служба «102» поліції Харківської області

Цей бот досить проста альтернатива лінії «102». Тут ви надаєте поліції свій номер телефону, прізвище, ім'я, по батькові, адресу, за якою відбулася подія, яка потребує втручання поліції, та короткий опис потенційного правопорушення. Після чого вашою заявою вже буде займатися Національна поліція Харківської області.