Легалізація зброї: нардепи у першому читанні ухвалили відповідний законопроєкт

23.02.2022 14:16 Суспільство
23 лютого народні депутати ухвалили за основу законопроєкт № 5708, який передбачає право на цивільну вогнепальну зброю. За проголосували 274 парламентарії.

Цей документ визначить поняття права власності на цивільну вогнепальну зброю, умови та порядок, за якими українці та юридичні особи можуть отримати документи про право власності на цивільну вогнепальну зброю.

право

Цим законопроєктом буде врегульовано питання створення єдиного реєстру цивільної вогнепальної зброї, яка буде класифікована за спеціальними категоріями.

Право на отримання зброї відповідних  категорій матимуть громадяни України віком від 18 років, які пройшли спеціальне навчання щодо поводження зі зброєю та не притягались до  адміністративної відповідальності та відповідають іншим критеріям, що надають право на отримання зброї.

Також право має передбачити використання цивільної вогнепальної зброї для самозахисту, визначити поняття зон, вільних від зброї, передбачити державний контроль у сфері обігу цивільної вогнепальної зброї та посилити відповідальність за її незаконне використання.

Очільник Міноборони України Олексій Резніков, прихильно поставився до питання легалізації  зброї.

Про це він заявив 18 лютого під час  виступу за ухвалення закону, який регулюватиме обіг зброї та легалізує її.

  – Я переконаний, що це треба зробити. Тому що в Україні немає закону, який у принципі регулює обіг зброї. В нас лише відомчими актами це регулюється. Тому я дуже щиро вірю, що український парламент нарешті прийме закон, в якому буде все внормовано, – зазначив очільник Міноборони.

поліція

У той же час учасники територіальної оборони зможуть отримати дозвіл на мисливську зброю за прискореною процедурою. Про це заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич повідомив 23 лютого під час брифінгу.  Він зазначив, що наразі загальний масив зареєстрованої зброї, пристроїв та газових пістолетів і револьверів у громадян складає понад 1 мільйон 200 тисяч одиниць. Зареєстровано більше 709 тисяч власників вогнепальної зброї та понад 250 тисяч власників спецзасобів. 

 – У лютому 2021 року уповноважені підрозділи видали майже 10 тисяч дозволів на придбання різних видів зброї. А за аналогічний період цього року – більше 10 тисяч 300 таких дозволів, – повідомив заступник глави Нацполіції.

За словами Олександра Фацевича, українцям, які захищатимуть країну в складі територіальної оборони, буде надано можливість отримати дозвіл на зброю за прискореною процедурою.

Відповідна інструкція дозволяє при отриманні дозволу на мисливську зброю не надавати  деякі документи, наприклад, щодо проходження навчання чи спецперевірок. Але кожен член добровольчого формування, відповідно до закону, має пред’явити довідку про несудимість.

 – Якщо бажаючий отримати зброю є членом тероборони та має посвідчення, підрозділи з контролю за обігом зброї ставитимуть у пріоритет і відпрацьовуватимуть ці документи набагато швидше, а відтак у максимально стислі строки надаватимуть дозвіл, – пояснив заступник глави Нацполіції.