«Лікарі без кордонів»: волонтерство виснажує, і людям потрібно допомагати

20.07.2022 10:37 Суспільство
Фото: Пресс-служба організації «Лікарі без кордонів» Фото: Пресс-служба організації «Лікарі без кордонів»
24-го лютого, коли  Україну охопила повномасштабна війна, а Харків та Харківська область одними з перших почули звуки від вибухів ворожих боєприпасів, у всьому світі люди поставили собі питання, як допомогти нашим землякам. Серед інших – організація «Лікарі без кордонів» (MSF), яка зараз активно працює у регіоні.

Оцінюючи гуманітарні потреби в Україні, члени команди MSF були вражені, з якими швидкістю та ентузіазмом працюють місцеві волонтери та громадські організації. Причому частіше за все цим займаються люди, які і самі постраждали та продовжують страждати від бойових дій.

Барбара Гессел, координаторка проєкту MSF у Харкові, говорить: «Ми хотіли допомогти зміцнити те, що вже створено». І – зміцнюють. За допомогою наших земляків.

Наприклад, Дмитро Захаров –  власник ресторану та автомийки у Харкові, який с перших днів війни надає допомогу іншим – воду, продукти харчування…. Віднедавна у приміщенні його ресторану працює лікар та психолог MSF, а в одній з кімнат штабу медсестри-волонтерки вводять хворим на рак інфузійні розчини. Крім того, щоденно волонтери його групи готують їжу для більш ніж 1200 людей. 


Яна Білецька (хаб «Вокзал») разом із друзями з самого початку війни допомагає мешканцям Харкова. А ще мета команди — дістатись до людей, яким зовсім забракло будь-якої допомоги. Як правило, це жителі віддалених сіл Харківської області. Пожертви збирають зі всього світу – і від великих, і від малих організацій. І все це команда хаба «Вокзал»  завантажує на транспорт, а згодом більше ста різних громадських організацій роздадуть їх людям, здебільшого похилого віку. 


Цим та іншим волонтерам MSF вже передала тисячі коробок з продуктами довгого зберігання. А однієї такої коробки вистачає на тиждень для сім’ї із трьох-чотирьох осіб. Через волонтерські мережі жителям Харківщини передають і засоби гігієни.

Таким чином, плідна співпраця з волонтерами та волонтерськими організаціями дозволяє «Лікарям без кордонів» (MSF) охопити дуже велику кількість людей.

«Разом нам під силу набагато більше, — говорить Барбара Гессел, —  Волонтери можуть доставити 3 тисячі обідів всього за день, настільки їхні мережі добре організовані».

Волонтерські групи також контактують між собою, тому, у разі необхідності, можуть повідомити MSF та іншим організаціям про якісь додаткові потреби.

Волонтерка MSF Дар’я Самойлова й займається тим, що встановлює зв’язки із харківськими волонтерами.

«Я була юристкою. У мене було хороше життя. Я об’їздила 38 країн, — розповідає вона, — Коли почалася війна, я усвідомила, що все назавжди змінилося. І цілком можливо, що моє життя може бути зруйноване, бо я можу померти».

Дар’я контактує з волонтерами та працює над партнерством MSF із місцевими групами. 

«Я маю відчуття реалізації. Я відчуваю себе щасливою. Я роблю щось корисне і всі, з ким я працюю, мають на меті те ж саме — допомогти», – каже вона. 

Так, і Дар’я, і Дмитро Захаров, і Яна Білецька, і інші волонтери говорять, що хочуть робити якомога більше. Але, за словами Барбари Гессел, це не тільки надихає, але водночас викликає деякі питання.

«Багато людей більше не мають жодних доходів, тому коли у них настане переломний момент? Як довго вони можуть витримати? Багато хто працює 24 години на добу, і те, що вони бачать і переживають, виснажує емоційно».   

 Щоб допомогти вирішити цю проблему, MSF почала підтримувати харківських волонтерів у розробці підходів для боротьби зі стресом.

«Вони заслуговують на визнання за їхню роботу, — ділиться Каміло Гарсіа, менеджер MSF з охорони здоров'я, — Тому, понад усе ми хочемо постійно надавати їм підтримку, щоб вони могли продовжувати допомагати людям у біді — таким, як і вони самі». 

Взагалі, «Лікарі без кордонів» у Харкові постійно оцінюють, які існують потреби і що можна зробити, аби допомогти. Зокрема, у П’ятихатках, на Салтівці та Індустріальному районі Харкова працюють мобільні клініки, де є лікар та психолог. Медичним закладам (зокрема травматологічним та діалізним центрам) MSF передає необхідні ліки та обладнання.

Крім того, для мешканців Харкова та області працює «гаряча лінія» за номером +380682843361 або +380957262965. Спеціалісти MSF надають медичні та психологічні консультації просто по телефону. А Ще «Лікарі без кордонів» за необхідності  організують доставку ліків хворому додому.

Мобільні клініки MSF намагаються приїздити до сіл на Харківщині, які були під контролем російських військ або знаходяться поблизу лінії фронту. Зокрема, MSF працює у селищі Донець: волонтери підтримують місцеву лікарню, а також надають медичну та соціальну підтримку через волонтерські мережі.

Також волонтери MSF їздять у населені пункти поблизу Дергачів, Печенігів та Чугуєва. У лікарню Чугуєва вони змогли надати портативний апарат УЗД, апарат ЕКГ та підігрівачі крові, а іншим установам пожертвували ліки, продукти харчування та засоби гігієни. Також організація підтримує лікарню у Первомайському.

А раніше спеціалісти MSF надавали медичні та психологічні консультації майже на всіх станціях метро у Харкові, коли там укривалися декілька тисяч людей.

Наразі проєкти MSF співпрацюють із десятками місцевих груп по всій Україні: від волонтерів, які возять продукти у віддалені села; залізниць, що забезпечують потяги задля медичної евакуації постраждалих, до водіїв-волонтерів, які доставляють ліки прямо до пацієнтів.

«Це ті люди, які можуть надавати допомогу, — пояснює Барбара Гессел, —  Вони були, є і будуть. І вони залишаться тут, коли ми підемо – саме тому їм потрібна наша підтримка». 

Автор: Юлія Гнатченко