Ліки за рецептом: у ХОВА пояснили, що зміниться

04.04.2023 12:51 Суспільство

Наразі у Харківській області можна придбати рецептурні ліки за спрощеною процедурою.

Про це на брифінгу розповів директор Департаменту охорони здоров’я Харківської ОВА Максим Хаустов, передає «Слобідський край».

За його словами, на території Харківської області, яка належить до зони бойових дій, ліки можна придбати без рецепта, крім антибіотиків, сильнодіючих речовин, тих, що належать до списку наркотичних, деяких протисудомних і деяких кардіопрепаратів.

«До цього наказу постійно вносяться зміни, тому потрібно слідкувати, коли той чи інший регіон буде виключений чи включений у список. До того ж потрібно готуватися, що у майбутньому обов’язково відсотків 60 препаратів рецепторних будуть відпускатися тільки за рецептом. Я постійно наголошую, що придбати препарати, відпуск яких відбувається за рецептом, повинен відпускатися обов’язково після консультації з лікарем. Бо якщо хворий буде займатися самолікуванням, це може призвести до різних наслідків та ускладнень», – говорить Максим Хаустов.

Він зазначив, що наразі на Харківщині нічого не змінюватиметься, крім того, що у пацієнта є можливість виписувати не тільки паперовий, а й електронний рецепт.

«Те, що ми спостерігали перед 1 квітня – був штучний ажіотаж, який викликаний був непорозумінням людей. Зараз, навпаки, в аптеках ми бачимо спад покупців. Питань нема, черг нема, аптеки працюють, ліки всі є», – каже Хаустов.

Паперовий чи електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря особисто або дистанційно. Для цього не обов’язково мати декларацію, потрібно лише, щоб лікар зареєстрував пацієнта в електронній системі охорони здоров’я. Рецепт діє 30 днів.

Нагадаємо, з 1 квітня 2023 року препарати, які раніше відпускалися за паперовим рецептом, можуть відпускатися ще й за електронним рецептом. На період воєнного стану пацієнт сам може обирати, який вид рецепта для нього зручніший.

Автор: Ксенія Карпенко