За кілька хвилин згорає те, що росло кілька десятиріч: жителі Харківщини власноруч нищать екологію регіону

09.04.2024 16:50 Суспільство
Фото: ілюстративне Фото: ілюстративне

У лісах Харківщини розпочався пожежонебезпечний період, який триватиме до кінця осені. У Слобожанському лісовому офісі нагадують про пожежну небезпеку в лісах. Адже весняно-осінній період є особливо небезпечним через високий ризик імовірності виникнення загорянь. 

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко, за статистикою 90 % усіх пожеж трапляється з вини людини.

 Випалювання сухої трави поблизу лісів, необачно кинутий недопалок чи непогашене багаття у лісі можуть знищити роки важкої праці лісівників. За кілька хвилин вогонь може знищити те, що виросло за кілька десятиріч. Лісові пожежі завдають непоправної шкоди екосистемі та призводять до значних матеріальних збитків, зазначила Лілія Гнатенко.

Лісівники нагадують, що протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

▪️розведення багаття у лісі та лісопосадках;
▪️заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарських заходів;
▪️палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники, недопалки;
▪️залишати у лісі просочене мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
▪️випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, сільськогосподарських угіддях, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу.

Лісівники застерігають, що сьогодні перебувати у лісі небезпечно, а тим паче розводити багаття. Просять берегти ліс, а також не забувати, що в умовах воєнного стану відвідувати ліси в Харківській області   заборонено!

Ми писали, що через мінну небезпеку ліси Харківщини залишаються недоступними для відвідувачів. Передусім це стосується прикордонних та деокупованих територій, на яких значна частина лісових масивів засмічена вибухонебезпечними предметами.

Навесні у харківських філіях Слобожанського лісового офісу відкриють безкоштовні рекреаційні пункти, які захищатимуть ліс від вогню та сприятимуть безпечному відпочинку.