Лісівники Харківщини облаштували зони відпочинку з альтанками та ігровими майданчиками

05.02.2024 17:50 Суспільство
Фото: Слобожанський лісовий офіс Фото: Слобожанський лісовий офіс

Навесні у харківських філіях Слобожанського лісового офісу відкриють безкоштовні рекреаційні пункти, які захищатимуть ліс від вогню та сприятимуть безпечному відпочинку.

Як розповіла кореспондентці медіа «Слобідський край» фахівчиня зі зв’язків із громадськістю Слобожанського лісового офісу Лілія Гнатенко, на Харківщині облаштували два рекреаційні пункти – у Зміївському та Жовтневому лісових господарствах.

Рекреаційні пункти знаходяться в найбільш відвідуваних лісових масивах, розташованих уздовж швидкісних автомобільних трас. Вони містять дерев'яні альтанки, вбиральню, ігровий майданчик, мангальну зону, лавочки та смітники.

Зона відпочинку в лісі/фото: Слобожанський лісовий офіс

Ігрові майданчики у лісових зонах відпочинку/фото: Слобожанський лісовий офіс

«Такі пункти, перш за все, створені для захисту лісу від вогню, адже 90 % усіх займань у лісових масивах – людський фактор», – говорить Лілія Гнатенко. В пошуках затишного місця відпочинку люди йдуть до лісу та розпалюють багаття, що досить часто призводить до лісових пожеж. Рекреаційні ж пункти мінімізують кількість виникнення лісових пожеж, адже обладнані всім необхідним для комфортного пікніка та безпечного відпочинку. До того ж облаштування таких зон дає можливість заощаджувати кошти, бо гасіння навіть найменшого загоряння в лісі вимагає значних ресурсів і витрат.

Також створення рекреаційних пунктів – це безпечний відпочинок для людей. Адже ліси Харківщини є небезпечними для відвідування через мінну небезпеку, діє заборона на їх відвідування. 

Рекреаційні пункти створюються в межах програми ДП «Ліси України» з розвитку рекреацій та фінансуються коштом підприємства.

Ми писали, що лісівники Харківщини висадили понад 5,2 мільйона дерев, а площа лісових пожеж на Харківщині за рік зменшилася в сотню разів

Автор: Надія Янінович