Стрілець з Люботина заставив будинок, аби вилікувати родича від раку

26.05.2015 12:04 Суспільство
kh.vgorode.ua kh.vgorode.ua
Про подробиці операції зі знешкодження люботинського терориста розповіли сьогодні в прокуратурі Харківської області.

За інформацією прес-секретаря прокурора Харківської області Віти Дубовик, Олег Миколайович Гапон, який зчинив стрілянину в Люботині, мав великий військовий досвід: служив в Афганістані, брав участь у воєнних конфліктах в Чечні та Ізраїлі.

Будинок, через який сталася трагедія, належав матері його дружини. Вона померла у травні, і переоформити право власності ще не встигли. Під заставу цього будинку ще у 2011 році дружина Олега Гапона взяла кредит у приватної особи у розмірі 21800 доларів - за її словами, для лікування онкохворого родича (цю інформацію прокуратура перевіряє). 7600 доларів було виплачено, після чого позичальниця платити перестала.

Кредитор звернувся до суду, вимагаючи від позичальників більше 11 млн грн - з урахуванням процентів пені та інфляції. Суд задовільнив вимоги позивача частково, присудивши позичальнику виплатити 855 тис. грн та звільнити будинок на користь кредитора. Тож, незважаючи на трагічні події, будинок, котрий зараз опечатано для слідчих дій, все одно відберуть на користь нового власника, якого прооперували після поранення у стегно.

Говорячи про операцію зі звільнення заручників, Віта Дубовик зазначила, що їх було троє: хлопець та дівчина, які працювали на заправці в Коротичі, де зупинився втікач, та водій з Києва, який хотів там заправитися. Сам втікач, до речі, змінив кілька автівок: з дому поїхав на ВАЗі судового виконавця, на заправці поміняв його на інший ВАЗ, а потім пересів на Шкоду, вирішивши, що за її тонованими вікнами йому буде безпечніше.
Під час перемовин він не став спілкуватися з дружиною, лише пару слів промовив до доньки. На контакт Олег Гапон пішов лише із співробітником обласної прокуратури, з яким був знайомий раніше.

Читайте також: ЛЮБОТИНСЬКИЙ ЗЛОЧИНЕЦЬ БУВАВ У ГАРЯЧИХ ТОЧКАХ

В перемовини телефоном вони вступали 11 разів. Захопник вимагав коридору та супроводу ГАІ до Горлівки. Міняти заручників відмовився, навпаки, запропонував співробітнику прокуратури скласти їм компанію - в такому разі він відпускав би заручників по одному на різних етапах дороги. Йому пообіцяли домовитися про проїзд через блокпости до непідконтрольних територій Донбасу, пояснивши що питання вирішується через Київ. Таким чином правоохоронці потягнули час та приспали пильність злочинця.

Стріляти в Гапона снайперів підштовхнула якась подія, що сталася в автівці. Але що саме відбулося, Віта Дубовик не уточнює. Стріляли "альфівці" кілька разів, але в злочинця влучила одна - смертельна - куля.

Наразі прокуратура Харківської області відкрила кримінальні провадження за ст. 115 Кримінального кодексу (навмисне вбивство) та ст. 147 Кримінального кодексу (захоплення заручників).

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта