Майже 700 жителів Харківщини придбали нове житло за програмою «єВідновлення»

11.06.2024 18:15 Суспільство

Наразі житловими сертифікатами у Харківській області скористалося майже 700 людей, з них – понад 400 придбали нові квартири та будинки. Також за програмою «єВідновлення» продовжують виплачувати компенсацію на ремонт пошкодженого через обстріли житла. Найбільше таких заяв – з Ізюмського, Харківського, Чугуївського районів.

Скільком людям надали компенсації

Загалом житловими сертифікатами вже скористалися 695 отримувачів компенсації з Харківської області, в яких знищено житло. З них – 485 придбали нові квартири або приватні будинки в регіоні, решта – на території Київської, Львівської, Дніпропетровської, Полтавської, Закарпатської та інших областей. Вартість придбаного житла сягнула понад 811 мільйонів гривень.

– Удосконалюємо та пришвидшуємо роботу профільних комісій. Загалом 56 громадами створено та у 54 громадах функціонують комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за пошкоджені об’єкти нерухомого майна. Комісії зараз визначають обсяги пошкоджень об’єктів нерухомого майна за даними актів обстежень та приймають рішення щодо призначення допомоги, – говорить начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

Крім того, з початку реалізації програми «єВідновлення» в області подано 34 875 заяв для отримання грошової допомоги на ремонт пошкодженого житла.

– Найбільше заяв подали жителі Ізюмського, Харківського та Чугуївського районів. Наразі суми компенсацій сягнули понад 2 мільярди гривень, з яких більше ніж 1,8 мільярда гривень уже надійшли на рахунки 19 669 заявників. У 34 територіальних громадах Харківщини профільними комісіями сформовано 2267 сертифікатів з надання компенсації за знищене майно на загальну суму понад 3,2 мільярда гривень. В 11 громадах затверджено рішення про надання грошової компенсації для будівництва нового житла на суму 124,1 мільйона гривень, – зазначає Олег Синєгубов.

До комісій у 31 громаді надійшло 574 повідомлення про завершення ремонтних робіт категорії А та Б, 394 повідомлення про проведення проміжної верифікації для ремонту категорії Б з метою отримання другого платежу. Після проведення проміжної верифікації по 197 заявах комісіями погоджено виплату другого платежу за ремонт категорії Б, з них по 163 заявах уже нарахований другий платіж на загальну суму 16 мільйонів 946 тисяч гривень.

Кому відмовляють у компенсації

Основна причина відмови від компенсації – це відсутність витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

– Основна маса житла у нас збудована до 2013 року, документи були старого зразка. А для того щоб отримати компенсацію, необхідно підтвердити дані та внести до реєстру відповідні документи. Це займає певний час. Тому люди спочатку подають заявку, але без документів, і вже у процесі приводять їх до ладу. Інша підстава – відсутність заявника на місці. Дуже часто залишають ключі сусідам, знайомим. Головне правило – заявник-власник має бути присутнім під час огляду комісією, – каже очільник ХОВА.

Компенсації за знищене майно не змогли отримати 1940 заявників, оскільки не довели право власності.

Скористатися програмою «єВідновлення» у разі потреби люди можуть повторно.

– Ліміт, установлений банком, – 12 та 18 місяців на використання коштів. Якщо за цей час людина не використовує гроші, вони згорають. Але законом не заборонено подати повторну заявку й за тією ж процедурою їх отримати. Зараз виникла проблема в деяких громадах, де почалися активні бойові дії: жителі призупинили ремонтні роботи, й відповідно кошти у них на поточних рахунках просто «зависли» до найкращих часів. Люди не можуть ці гроші використати або перекинути, – зазначає начальник ХОВА.

По зруйнованому житлу у Вовчанську робота нині не ведеться, бо, зважаючи на важку ситуацію у місті, працювати профільним комісіям там зараз неможливо.

Як подати заяву

Заяви можна подати в електронній формі через застосунок «Дія», у паперовій формі через Центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або через нотаріуса.

Через «Дію» в розділі «Сервіси» треба обрати «єВідновлення», «Повідомити про пошкоджене майно» та подати заяву. В заяві за наявності треба вибрати пільгову категорію, надати контактні дані, а також замовити довідку про несудимість у «Дії».

Після цього спеціальна комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, створена при органі місцевого самоврядування, розглядає заяву, проводить обстеження пошкодженого майна, фіксує обсяги робіт згідно з чек-листом, вносить дані в Реєстр пошкодженого та знищеного майна і ухвалює рішення щодо надання коштів.

Олег Синєгубов

Раніше ми писали про те, що спростили отримання компенсації на окупованих та прифронтових територіях.

Автор: Катерина Суханова