Майже 90 % шкіл відновили роботу: яка ситуація в освітній сфері на Харківщині

27.01.2023 13:52 Суспільство
У Харківській області майже 90 % шкіл у більшості громад, крім Дворічанської та Курилівської, відновили свою роботу в дистанційному форматі. «Слобідський край» розбирався, яка поточна ситуація в освітній сфері на деокупованих територіях та чого чекати школярам регіону в цьому навчальному році.

Залучають студентів до викладання

Наразі на деокупованих територіях відновлено освітній процес у закладах загальної середньої освіти в усіх громадах, крім Дворічанської та Курилівської. Школи Харківщини вчать дітей за дистанційною та індивідуальною формами навчання.

За інформацією органів місцевого самоврядування, яку повідомили у Департаменті науки і освіти ХОВА, дітей шкільного віку, які тимчасово проживають за кордоном і продовжують здобувати освіту в Харківській області, – 17 850 осіб. Усього в Україні таких дітей – 64 284.

Станом на 18 січня 2023 року всього в школах Харківщини навчаються 237 867 учнів, з них у звільнених громадах області вчаться 15 358 дітей.

Наразі Департамент науки і освіти ХОВА для організації навчання встановлює місця перебування учнів, які жили на тимчасово окупованій території, та налагоджує зв’язок з їхніми батьками.

– Ми проводимо аналіз контингенту учнів, які перебувають на території громади, в розрізі населених пунктів та формуємо списки учнів з переліком першочергових потреб, зокрема забезпеченість підручниками, комп’ютерним та іншим обладнанням для організації навчання, – розповіли кореспонденту «Слобідського краю» в департаменті.

Також у департаменті зазначили, що з Харківської області всього 1707 учителів виїхали у більш безпечні місця, з них 1111 у межах України та 596 за кордон. Однак ці вчителі можуть продовжувати виконувати свої обов’язки, але вже дистанційно, адже чинне законодавство не встановлює жодних територіальних обмежень щодо робочого місця працівника в умовах дистанційної роботи.

– Частина працівників закладів освіти через воєнні дії в нашій країні були вимушена виїхати за її межі. Освітяни здійснюють педагогічну діяльність, перебуваючи за межами України або на безпечній українській території, з використанням дистанційних технологій, – пояснюють у Департаменті науки і освіти ХОВА.

Також для організації освітнього процесу та кадрового забезпечення до шкіл Куп’янського району залучають 60 викладачів, слухачів магістратури, а також студентів старших курсів Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди і Харківської гуманітарно-педагогічної академії Харківської обласної ради для заповнення наявних вакансій учителів.

38 шкіл в області зруйновані

До лютого 2022 року в Харківській області працювало 703 заклади загальної середньої освіти, а наразі дистанційно навчає 631 школа Харківської області. Це близько 90 % освітніх закладів. Унаслідок російської військової агресії зруйновано 38 закладів середньої освіти, ще 280 шкіл було пошкоджено. Зараз на тимчасово окупованих територіях Харківської області знаходяться вісім закладів освіти.

Два тижні тому освітній процес розпочався у двох школах Петропавлівської громади Куп’янського району. Тут дистанційно навчаються діти як з Петропавлівки, так і з Куп’янської, Курилівської та Кіндрашівської громад.

– Повертаємо до роботи наші школи на звільнених територіях Куп’янського району. Поки що, звісно, тільки в дистанційному форматі, бо іншого не дозволяє безпекова ситуація. Діти, які весь час повномасштабного вторгнення навчалися в інших регіонах або за кордоном, прагнуть повернутися до своїх шкіл, – зазначила заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська.

Вже дистанційно запрацювали школи в Ківшарівці, Куп’янську-Вузловому та самому Куп’янську, а також відкрився ліцей у Кіндрашівській громаді.

Освітній процес відновлений уже в більшості деокупованих громад, виняток – Дворічанська та Курилівська ТГ.

Оскільки багато дітей пережило окупацію або виїхало з окупованих територій та зон бойових дій, усі заклади освіти, які відновили освітній процес та організовували дистанційне навчання з учнями, отримали рекомендації від департаменту. Зокрема, потрібно ущільнити навчальний матеріал, організувати самостійну навчальну діяльність учнів, провести додаткові дистанційні консультації та внести зміни до календарного плану. Це необхідно для того, щоб забезпечити якісне виконання навчальних програм без урахування показників з кількості днів, які школяр міг пропустити через певні обставини.

– Ми розуміємо бездоганного навчання у воєнний час не варто чекати, але найголовніше зараз – зберегти життя і здоров’я всіх нас. Після перемоги все наздоженемо, а зараз слід вчитися за можливостями, які наразі доступні, – зазначили в Департаменті науки і освіти ХОВА.

Допомога закладам освіти Харківщини

Для відновлення навчання в закладах освіти на деокупованих територіях та в закладах освіти, які було зруйновано або пошкоджено, Харківська область отримала від міжнародної організації ЮНІСЕФ два гуманітарні вантажі для вчителів, в яких усього було 1296 ноутбуків, з них 265 для обласних закладів освіти, 484 для шкіл, що знаходяться в комунальній власності громад Харківщини, 200 для закладів Харкова. Також 295 отримали заклади професійної або професійно-технічної освіти та 52 – заклади фахової передвищої освіти. Міжнародна організація ЮНЕСКО також передала вчителям області 5182 ноутбуки. Більшість з них, 3486 штук, надано школам у громадах регіону, всі інші в обласні, харківські, професійні навчальні заклади та заклади фахової передвищої освіти.

Корейське агентство міжнародного співробітництва (КОІСА) передало до Харківської області 1367 планшетів для того, щоб задовольнити потреби учнів шкіл, які мають проблеми з доступом до освітнього процесу через відсутність необхідного обладнання.

Додатково міжнародна організація Save the Children передала на деокуповані території 4500 дитячих книжок.

В обласному департаменті освіти та науки підкреслюють, що головне завдання сьогодні – охопити навчанням усіх дітей, які проживають у звільнених населених пунктах, за українськими стандартами, забезпечити гарантоване Конституцією України право на освіту та створити безпечне освітнє середовище в умовах воєнного стану.

У майбутньому в департаменті планують провести роз’яснювальну роботу з учнями, батьками та педагогічними працівниками шкіл, зокрема про ризики, пов’язані з перебуванням у зоні можливого ураження вибухонебезпечними предметами, та дотримання правил поводження з вибухонебезпечними предметами. А також перевірити технічний стан комплексів будівель шкіл, провести інвентаризацію збережених у закладах освіти матеріальних цінностей.

НМТ замість ЗНО

Цьогоріч в Україні, як і в минулому році, замість традиційного ЗНО буде проводитися Національний мультипредметний тест, однак у 2023 році будуть деякі зміни. Тестування для вступу в заклади вищої освіти України абітурієнти проходитимуть з двох обов’язкових предметів, а також одного предмета за вибором. Обов’язковими предметами є українська мова та математика. За вибором абітурієнти можуть обрати історію України, іноземну мову (англійську, німецьку, французьку, іспанську), біологію, фізику чи хімію.

Усі завдання відповідатимуть чинним програмам Зовнішнього незалежного оцінювання, а в тестах будуть використані завдання, розроблені для ЗНО.

Буде 30 завдань з української мови, 22 – з математики. З історії України – 30, з іноземних мов – 32, з фізики – 20, з біології та хімії – по 30.

Тестування відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти в населених пунктах України та деяких країнах за кордоном. Як і раніше, час на складання мультитесту буде 180 хвилин і проходитиме в один день, вступник самостійно розподіляє час між блоками.

НМТ буде проходити в дві сесії. Основна відбудеться в червні, а додаткова запланована на червень і липень. Реєстрація учасників буде проходити у квітні, підтвердження участі в мультипредметному тесті та остаточний вибір місця проходження тестування завершується у травні. Вступ до вишів передбачено на липень та серпень.

Раніше Міністерство освіти та науки повідомило, що учні 4 та 9 класів у 2023 році не будуть здавати ДПА.

Будь у курсі

Для деяких родин актуальне питання переводу школярів з однієї школи до іншої. Для цього батькам після переїзду потрібно зібрати пакет документів та подати їх до школи:

  • заява від імені одного з батьків на ім’я директора школи (ця заява може подаватися дистанційно на пошту обраної школи);
  • свідоцтво про народження дитини або інший документ, що підтверджує особу;
  • оригінал чи копія медичної довідки № 086-1/о;
  • будь-які документи про освіту дитини – особиста справа, табелі про успішність тощо.

Документи про освіту подаються за наявності. Якщо дитина зареєстрована як внутрішньо переміщена особа, то документи про освіту необов’язкові.

Термінів прийому документів для переводу з однієї школи до іншої немає. Документи можна подавати навіть серед навчального року.

Матеріал створено в рамках проєкту «Сила місцевих медіа – для посилення згуртованості українців», що реалізується Громадською спілкою «Українська Асоціація Медіа Бізнесу» у рамках проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», що впроваджується ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу».

Нагадаємо, з початком повномасштабного вторгнення Україна та міжнародні організації запровадили низку програм підтримки ВПО і жителів деокупованих громад.

Крім того, «Слобідський край» розбирався, хто з жителів Харківської області та які грошові виплати може отримати.

Також нещодавно ми писали про страхові виплати під час війни: що змінилось для українців з 1 січня.