Мешканці окупованих громад Харківщини розповіли, що їх турбує найбільше

17.08.2022 08:07 Суспільство
На мапі deepstate зображені окуповані території Харківської області станом на 17 серпня На мапі deepstate зображені окуповані території Харківської області станом на 17 серпня
Волонтери, які займаються евакуацією мешканців Харківщини з тимчасово окупованих територій, провели в соцмережах невелике соцопитування. Зокрема, це стосувалося груп тимчасово окупованих громад – Борівської, Куп’янської, Шевченківської, – в яких загалом близько 20 тисяч учасників. Близько 2000 людей дали відповіді на запитання волонтерів.

Зрозуміло, що це не повноцінна соціологія, але вона дає уявлення про те, чим дихають люди, які залишилися на тимчасово окупованих територіях, а також ті, хто звідти виїхав.

Важливе уточнення: близько 90 % опитуваних – мешканці, які виїхали з тимчасово окупованих територій і зараз підтримують зв’язок з родичами, що лишились в окупації, та знають їх настрої. І до 10 % відповіли на запитання ті, хто зараз знаходиться в окупації – бо у тимчасово окупованих районах з’являється російський інтернет.

Зауважимо, що відповіді не сильно відрізняються в різних громадах і загалом дають уявлення про те, які основні проблеми є в людей і які їхні очікування.

1. На питання, який евакуаційний шлях люди обрали або обиратимуть для своїх близьких, переважна більшість віддала перевагу – через Печенізьку дамбу (Куп’янськ та громади поруч – 47 %, Борова – 57 %, Шевченкове – 50 %). Через росію готові евакуюватися/евакуювалися 30 % з Куп’янська, 23 % з Борової, 17 % з Шевченківської громади). Інші шляхи обрали, відповідно, 23, 20 та 24 % тих, хто дав відповіді.

2. На питання, які, на думку учасників груп, головні проблеми людей, що виїхали з окупації, практично всі опитувані передусім назвали невизначеність щодо майбутнього (Куп’янськ 61 %, Шевченкове 67 %, Борова 62 %), тривогу за рідних (Куп’янськ 60 %, Шевченкове 60 %, Борова 62 %) та тугу за батьківщиною (Куп’янськ 55 %, Шевченкове 57 %, Борова 57 %). Далі йдуть відсутність роботи (Куп’янськ 34 %, Шевченкове 37 %, Борова 36 %) та нестача грошей (Куп’янськ 40 %, Шевченкове 41 %, Борова 30 %), відсутність комфортного житла (Куп’янськ 19 %, Шевченкове 15 %, Борова 17 %) та недостатній соціальний захист (відповідно 12, 10 та 7 %). Жодна інша проблема (зокрема, недружня атмосфера на новому місці, проблеми із закладами для дітей тощо) не набрала і 10 %.

3. Волонтери також поцікавилися, які головні проблеми тих людей, які залишились в окупації. З’ясувалося, що найбільше людей турбують роз’єднаність сімей та тривога за рідних (Куп’янськ – 67 %, Шевченкове – 73 %, Борова – 60 %), психологічний/фізичний тиск з боку окупантів і ворожа атмосфера (Куп’янськ – 59 %, Шевченкове – 68 %, Борова – 52 %) та відсутність зв’язку (відповідно 67, 61 та 60 %). Далі йде проблема нестачі грошей (63, 57 та 53 %), нестача ліків/медичної допомоги (52, 59, 36 %), відсутність роботи (52, 49 та 23 %), нестача товарів та послуг (34, 30 та 15 %).

4. Волонтери запитали, коли, на думку людей, буде звільнено території, на яких вони постійно мешкають чи мешкали.
Приблизно чверть опитуваних відповіли, що не знають (25, 22 та 22 %), десь половина сподівається, що звільнення станеться вже цього року (Куп’янськ – 39 %, Шевченкове та Борова – по 52 %), до весни – 14, 13 та 12 % відповідно. Частина опитуваних вважає, що станеться це не менше ніж через рік (8, 6 та 4 %). І лише незначна частина не вірить, що території буде звільнено (7, 2 та 4 %).

  • Загалом же переважна більшість людей планує повернутися на батьківщину – після звільнення територій (Куп’янськ – 79 %, Шевченкове – 81 %, Борова – 79 %) або у будь-якому випадку (Куп’янськ – 9 %, Шевченкове – 6 %, Борова – 9 %).

5. На питання, куди люди готові виїхати з окупації, якщо їм допоможуть з транспортом та житлом (маються на увазі пансіонати та гуртожитки), та й чи готові взагалі виїжджати, тільки невелика частина (до 10 %) сказала категорично «ні». Ще частина сказала «ні» евакуації на зараз, але зауважила, що може змінити думку (від 22 до 39 %).

  • Більшість людей хотіла б евакуюватися на безпечніші території Харківської області (16, 16, 8 %) або в сусідні області (скрізь по 12 %). У західні області України хотіли б виїхати відповідно 13, 7, 13 %, у країни ЄС – 13, 8, 4 %.

Нагадаємо, основна частина окупованих громад Харківщини перебуває під окупацією росіян з кінця лютого – початку квітня. За неофіційними даними, з цих територій виїхало близько половини жителів. Тут є цікава тенденція – чим більший населений пункт, тим більше його мешканців готові до евакуації. Мешканці ж сіл евакуюються значно рідше, тримаючись за своє господарство, худобу, городи тощо та не маючи грошей або транспорту для виїзду. Більшість з тих, хто виїхав, чекає на звільнення своїх населених пунктів у Харкові чи інших районах Харківщини, на Полтавщині, Дніпропетровщині. Єдиним евакуаційним коридором між окупованою та неокупованою територією Харківської області – дамбою через Печенізьке водосховище – з кінця травня евакуйовано близько 14 тисяч людей.

Автор: Лариса Гнатченко